Eläkkeitä tulee nyt nostaa hyvinvoinnin ja talouden parhaaksi

Ihmettelen suurta tosiasioiden sivuuttamaista ja talouspolitiikan toimintojen tuntemuksen puutetta, kun joiltakin tahoilta vaaditaan eläkeindeksien heikentämistä. Nyt tulisi ajatella realistisesti ja nähdä eläkkeiden tuntuvassa korottamisessa koko kansantalouden uuden nousun mahdollisuus!

Eläkerahastoissa on yli 200 miljardia euroa ja hyvä näin. Tämä mahdollistaa heti eläkkeiden merkittävän ylimääräisen korotuksen, millä voidaan lisätä ostovoimaa ja rahan moninkertaista kiertämistä eri yrityksissä ja palveluissa kotimarkkinoillamme.

Otan esimerkin. Eläkerahastoista irrotetaan 2 miljardia euroa ylimääräisiin eläkkeiden korotuksiin. Tasaeränä laskien se olisi noin 1500 euroa kullekin eläkeläiselle, mikä on reilusti enemmän kuin aikoinaan erään pääminiosterin katteettomaksi jäänyt lupaus vappusatasesta, Yhden prosentin irrottamista eläkerahastoista ei juuri voisi huomatakaan, koska eri pörssikurssien vaihtelut ovat enemmän ja nekin näkyvät vain laskennallisesti.

Kun eläkeläiset eivät saa lomarahoja, voisi ajatella tuon 1000 euroa per eläkeläinen annettavan kuin lomarahan korvikkeena eläkeläisille. Tasarahana se ehkä näkyisi eniten ostovoimassa. Rahan voisi toki jakaa kuukausittaiseksikin, jolloin reilun vuoden ajan kukin eläkeläinen saisi ylimääräisen ”vappusatasen”.

Tämä eläkkeiden korotus lisäisi ostovoimaa kautta maan. Raha kiertäisi pienyrittäjien, ammatinharjoittajien ja kaupan toiminnoissa. Saataisiin arvaamattoman paljon uusia työpaikkoja ja kesätyöpaikatkin tarvitsijoilleen olisivat varsin tervetulleita.

Siksi kaikkien mielekkäintä eläkevarojen sijoittamista on sijoittaa tarkoituksensa mukaan eläkkeisiin. Talouden asiantuntijoiden mukaan rahan vaikutus  yli kymmenkertaistuu, kun se kiertää yhteiskunnassa. Eli kahden miljardin lisäpanostus eläkeläisten ostovoimaan merkitsisi ainakin 20 miljardin kansantaloudellista panostusta ja jopa paljon enemmänkin!

Nyt pitää tajuta eläkkeiden korotukset parhaimpana ja realistisimpana panostuksena kaikkien hyvinvointiin. Myönteinen rahankierto toisi verotuloja kaikille veronsaajille ja kaikkien parhaiten kartuttaisi eläkerahastojakin. Nekin vain kasvaisivat ja nuorempien ikäluokkien eläketurva varmistuisi ja parantuisi.

Poliittisten päättäjien tulisi myös pikaisesti korjata eläkeläisköyhyyteen johtava leikattu eläkeindeksi alkuperäiseksi turvaamaan eläkeläisten ostovoimaa tarkoituksensa mukaisesti työajan ansiotasoa noudattavaksi, koska sen mukaan ovat eläkemaksutkin maksettu. Samoin vain eläkeläisiin kohdistuva eläketulovero eli ns. ”raippavero” on pikaisesti eriarvoistavana poistettava. Nämä toimet myös lisäisivät merkittävästi ostovoimaa ja työllisyyttä maassamme.

Toivon uuden hallituksen toimivan näiden suuntaviivojen mukaan, joita tässä esitän.

LauriOinonen
Keskusta Keuruu

Keuruun kaupunginvaltuuston 1.vpj.
Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.)
Keuruun varuskunnan sivutoiminen sotilaspastori 1973-1990
Kansanedustaja (kesk) 1999-2011
Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla
Kansanedustajaehdokas ,Keskusta, Uusimaa 2023

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu