Hyvinvointialueiden vaalit tulisi siirtää – korona estää jo vaalityötä

Maassaamme on aivan aiheellisesti palattu eri tavoin koronarajoituksiin. Tämä olisi tullut tehdä jo aiemminkin, kuten lukuisia kertoja olen esittänyt. Tai oikeammin koronarajoituksia ei olisi saanut purkaa ennen kulkutaudin kukistamista maastamme nollaan.

Nyt on nopeasti tilanne pahentunut ja mitä todennäköisimmin tilanne pahenee arvaamattomasti edelleen. Oli todella vastuutonta ja virhettä poistaa rajoituksia liian aikaisin. Mutta nyt syyttely ei auta – nyt tarvitaan tehokkaita rajoituksia, miellyttivätpä nämä tai ei.

Pikkujoulut näyttävät joutuvan kiellettyjen listoille, mutta olisi paljon muitakin joukkoja kokoavia tilaisuuksia ja tapahtumia, mitkä tulisi nopeasti kieltää. Seurakuntien kauneimmat joululaulut niin herkkätunnelmaisi kuin ne ovatkin ja raha menee hyvään tarkoitukseen, on kiellettävä, jos haluamme arvostaa terveyttä.

Mutta yksi ongelma ovat jo tammikuun hyvinvointialueiden vaalit. Niillä ei ole mitään kiirettä, ei millään tavoin. Hallintojärjestelmät ovat olemassa viime kuntavaalien tuloksien mukaan.

Ehdokkaana en voi ajatellakaan mitään vaalityötä ihmisten parissa. En oman itseni enkä kenenkään toisenkaan soisi joutuvan koronan koviin koettelemuksiin. Siksi en voi ajatellakaan vaalityötä noita vaaleja varten.

Kun vaalityö estyy, se ei toteuta demokratiaa tasavertaisesti. Itse vaalien äänestystapahtumat ovat myös ongelmallia kulkutaudin eri järjestelyistä huolimatta. Pelkään, että monet eivät uskalla mennä vaalipaikalle tai kutsua kotiäänestystäkään luokseen.

Nyt on aloitettava keskustelu hyvinvointialueiden vaalien siirtämisestä ja tilanteen vakavuus ja kiireellisyys on tajuttava. Demokratia ei vaarannu vaalien siirrolla, vaan sillä vaarantuu demokratia, kun vaalityö estyy ja yhdenvertaisuus täten heikkenee.

+1
LauriOinonen
Keskusta Keuruu

Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.)
Kansanedustaja (kesk) 1999-2011
Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu