Korona vaarantaa demokratiaa estämällä kuntavaalikampanjoinnin – vaaleja on siirrettävä

Maassamme pitäisi olla jo huhtikuussa kunnallisvaalit ja vaalikampanjoinnin pitäisi jo kohta olla käynnissä. Mutta nyt ei voi ede kuvitellakaan vaalitilaisuuksia saleihin tai toreille eikä edes tupailtoihinkaan. Virtuaalinen vaalikampanjointi ei parhaimmillaankaan korvaa perinteistä ja totuttua toimintaa. Vaalikampanjointi on tärkeä osa demokratiaa, vaikka se joitakin saattaisi ärsyttääkin.

Kansalaisilla on oltava oikeus kuulla ehdokkaiden mielipiteitä ja tavata heitä sekä keskustella ja jopa väitelläkin ehdokkaiden ja eri puolueiden edustajien kanssa. Nyt tähän ei ole mahdollisuuksia. Viime kerralla ja ennen joulua aloitettiin huhtikuun kuntavaalikampanjoitia toreilla ja kahviloissa. Nyt tällaista ei voida ajatellakaan edes joulun jälkeenkään.

Vaikka itse vaalitapahtuman äänestyksessä kuviteltaisiinkin tapahtuvan mahdollisimman riskittömästi, mitä en suinkaan usko, niin kukaan ei tunnu kiinnittävän huomiota vaaleja edeltävän kampanjoinnin osuuteen demokratiassa. Tietenkin olisi parasta, jos ehdokkaiden teot ja näytöt saisivat vain ratkaista vaalit eikä kampanjointi. Tietenkin olisi myös taloudellista, jos ehdokkaiden ei tarvitsisi uhrata rahojaan vaalitilaisuuksiin ja totitapahtumien tarjoiluihin. Mutta olisi tuo sittenkään kanslaisten kannalta parasta?

Itse äänestystapahtumakin kulkutaudin aikaan on hyvin ongelmallinen asia. Voiko luottaa turvajärjestelyihin näkymätöntä, äänetöntä, hajutonta, mautonta ja tuntoaistillekin tavoittamatonta virusta vastaan? Me ihmiset pelkäämme eri tavoin. Pelko on myös järkevää, kun se estää mielettömään vaaraan käymisen. Mutta onko oikein demokratian kannalta, jos järkevä pelko estää vaaleissa äänestämisen?

Olisiko yhdenvertaisuutta, jos riskiryhmiin kuuluvia suositeltaisiin välttämään kokoontumisia, joita vaalikampanjoinnissa ja itse äänestyspaikoillakin on? Mielestäni korona vaarantaa vakavasti vaalikokonaisuudessa paitsi turvallisuutta niin myös yhdenvertaisuutta. Suuri osa kansasta kuuluu eri tavoin riskiryhmiin iän tai perussairauksien johdosta. Ei voi olla oikein, että merkittävä osa äänioikeutetusta kansastamme joutuisi vaarantamaan terveytensä ja jopa henkensäkin kuntavaalien merkeissä.

Kuntavaalitapahtumat voisivat hyvin todennäköisesti muodostua koronalingoiksi kautta maan. Kansalaisten osallisuuden ja demokratian luonteen vuoksi kyse on tässä ihan toisenlaisesta asiasta kuin siitä, meneekö yökerhoon tai hiihtokeskuksessa after ski-iltaan. Noita viime mainittuja voi ja tulee välttää. Mutta vaaleissa toivotaan aktiivisuutta niin ehdokkailta kuin äänestäjiltä ja vielä äänestysikää nuoremmiltakin yhteiskuntaan tutustumisen kannalta.

Siksi kuntavaalit on perusteltua siirtää ensi syksyyn. Syksyllähän nämä kuntavaalit ovat vanhastaankin olleet. Yhtä pitkä nelivuotiskausi syksyllä valittavilla olisi edessään ja kestäisi kalentereissa pitempäänkin kuin jo nyt keväällä koronaongelman keskellä ja yhdenvertaisuutta loukkaavissa ja kansanterveyttä vaarantavissa vaaleissa valituillakin.

Mielestäni on suurta vastuuttomuutta käydä vaaleihin keskellä hengenvaarallista kulkutautiepidemiaa. Siksi on varsin perusteltua siirtää kuntavaalit ensi syksyyn ja tehdä tästä mahdollimman nopeasti päätökset.

LauriOinonen

Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.) Kansanedustaja (kesk) 1999-2011 Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu