Koronarajoituksia on viisasta jatkaa

Hallitus on Hetemäen työryhmän juoksutuksessa tehnyt mielestäni täysin käsittämättämiä päätöksiä hyviä tuloksia tuottaneiden ja edelleen tuottavien rajoitteiden purkamisesta. Teko on mielestäni suorastaan ja avoimesti edesvastuutonta toimintaa. Sillä juuri TV 1:n uutiset kertovat nyt äsken tehdyn päätöksen johtavan jopa valtavaan tautipiikkiin. Tätä ei haluttu lainkaan huomata, kun oli hinku päästä vähentämään rajoituksia ja koettaa tällä ratkaisulla saada poliittisia pisteitä.

En voi lainkaan hyväksyä tällaista elinkeinoelämän lyhytnäköisistä tavoitteista johdateltua poliittista päätöstä. Tämä tyhmä päätös todennäköisesti voi tulla, vaikka en toivokaan, taloudellemme vielä kalliimmaksi rajoitustoimien laskennalliset taloudelliset kustannukset, joita on yksipuolisesti nostettu esille. Ei ole lainkaan huomattu tai haluttukaan huomata, että tänä aikana on paljon tullut myös kansantaloudellisia säästöjäkin. Rahaa ei ole mennyt ulkomaille niin paljon kuin aiemmin, koska mm. ulkomaille suuntautuva turha turismi on vähentynyt. Raha on pysynyt kotimaassa paremmin ja tuonnin vähentymisellä on vastaavaa vaikutusta.

Nyt Hetemäen elinkeinoelämän ehdoilla toiminut työryhmä ja sen johdattelema hallitus ei ole halunnut lainkaan toimia, kuten pitäisi ja olisi välttämättä pakko toimia silloin, kun maassa on arvaamattomasti käyttäytyvä hengenvaarallinen, myös pysyviä vammoja keuhkoihin ja muihin arimpiin elimiin jättävä hengenvaarallinen ja kuolemantapauksia tuottava kulkutauti. Luuleeko Hetemäen työryhmä ja hallitus, että näillä ei ole hintaa myös taloudellisesti ja pysyvästi?

Nyt on tehty hyvin lyhytnäköinen ja täysin vastuuton ratkaisu. Onko jo sodan alussa tullut taisteluväsymys? Vai eikö ole turnauskestävyyttä? Huvit ja virkistys edellä on lähdetty tuhoisalle tielle. Tällä politiikalla ei taatusti kestettäisi aseilla käytävää sotaakaan. Nytkin on sodasta kyse, vaikka pommikoneet eivät jylisekään eikä aseet ja kranaatit paukukaan.

Kyse on siis vaarallisesta ja täysin parantavaa lääkehoitoa vailla olevasta kulkutaudista, kuten ennen sanottiin. Tilanne on lähtökohtaisesti ihan sama kuin vuosisatoja sitten tappavien kulkutautien aikoina. Se, että kutsumme tautia hienostuneesti koronaksi, ei muuta asiaa miksikään. Tilanne on nyt jopa vaarallisempi, sillä ihmisten liikkuvuus kuljettaa tautia, vaikka emme virusta silmin näe, emme kuule, haista tai maistakaan ja viruksethan kulkevat myös täysin äänettömästi.

On unohdettu se, että suurin osa maa-alueestamme ja kunnistamme on vielä koronavapaata ja tämä on vielä erittäin hyvä lähtökohta koronan täydelliseksi kukistamiseksi pikaisesti maastamme. Korona on helposti rajattavissa eri rajaamistoimilla. On käsittämätöntä, että joukkotapahtumiin saa tulla 499 henkilöä,jotta ei ylitetä viittäsataa. Ei tarvita kuin yksi koronavirusta tartuttava tuohon 499 joukkoon, niin silloin on aika toivotonta tavoittaa kaikkia tartunnan saaneita tai mahdollisesti saaneita. Kun nämä liikkuvat edelleen, on vaara kulkutaudin exponentiaalisesta leviämisestä!

Hybridimallin jäljittäminen on nimensä mukaan jäljessä, virus menee ja leviää edeltä jo ennen kuin jäljittämistä on edes aloitettu. Hybridimalli olisi puolestaan oikein hyvä apu tehokkaiden rajoitusten niin alueellisten kuin kokoontumismäärien kanssa. Mutta mitään hyvin toimivaa rajoitusta ei hybridimalli voi koskaan korvata. Kulkutaudin kohdalla on aina viisasta toimia ennalta ehkäisevästi ja siksi rajoitukset ovat toimivia. Rajoitukset ovat näyttäneet tehonsa ja juuri siksi niitä mielestäni on jatkettava. Mutta, koska nyt en ole kansanedustaja, en voi päätösteon paikalla vaikuttaa paitsi lähettämällä nykyisille kollegoille viestejä.

Uusi Seelanti, Australia ja Taiwan esimerkiksi ovat tiukoilla rajoitustoimilla saaneet kukistettua koronan! Rajoituksilla on saavutettu voitto ja ilman mitään joidenkin lääkärien harhoissaan tavoittelemaa laumaimmunitettia, mikä on saavutettavissa vain rokottamalla. Suomikin on saari, kunhan vain pidämme rajamme tehokkaasti kiinni. Edellä mainitut maat haluavat kuitenkin pitää maansa vielä ulkomaihin suljettuina, koska ei haluta koronaa uudelleen muualta. Rajoituksilla on mahdollista myös voittaa aikaa. Kotimainen rokotekin voi tulla ennemmin kuin rohjetaan sanoakaan. Suomessa ja Tampereella ollaan kansainvälisesti tutkimuksen kärjessä. Lisäksi virukset yleensä aikaa myöten ilman laumaimmuniteettia vain heikkenevät ja katoavat. Käykö nyt näin ja milloin, en osaa sanoa. Mutta ennen on näin käynyt. Sekä sika- että lintuinfluenssa taannoin vain katosivat maailmalla tehtyjen rajoitustoimien ansiosta Suomeen saapumatta ja ilman mitään laumaimmuniteettiä.

Toki ymmärrän varsin hyvin taloudelliset haasteet. Mutta niihin on kuitenkin löydettävissä ihan muut ratkaisut kuin kulkutautia ehkäisevistä rajoituksista luopumiset. Osoittaa Hetemäen työryhmän täydellistä taloudellista ymmärtämättömyyttä ja edelleen vastaavasti haluttomuutta hallitukselta, että ei ole haluttukaan etsiä muita ratkaisuja kuin hyvin toimivista hengenvaarallisen kulkutaudin etenemisen ennalta estävien rajoitusten luopumiset.

Jos koronan tappiot valtiolle ovat eri vuosille yhteensä 6 mrd euroa, niin voin heti osoittaa tilalle 20 mrd euron investointimenojen säästöt! Nyt valtion on karsittava tai siirrettävä kaikki investoinnit ja menot, jotka eivät ole ihan välttämättömiä. On myös hyväksyttävä valtion velkaantuminen, jotta yritykset ja kansalaiset saataisiin selviämään. Elinkeinoelämän pyörät ovat saatavissa toimimaan monilla elinkeino- ja lainsäädäntötoimilla paljon paremmin kuin hölmöimmällä mahdollisella teolla, mikä on nyt porttien avaaminen hengenvaaralliselle kulkutaudille.

Haluan, että rajoituspäätöksien purkamisia tarkastellaan uudelleen. Kynnys voi kuitenkin olla tuohon valitettavasti ylpeyden tähden liian korkea.

LauriOinonen

Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.) Kansanedustaja (kesk) 1999-2011 Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu