Kulkutaudin uusi nousu on nyt estettävä vaikka väkisin!

Kulkutauti, tarttuva ja hengenvaarallinen on uudelleen voimistunut eri Euroopan maissa. Suomessakin tartuntaluvut, mitkä saatiin eri rajoitustoimin uskomattoman nopeasti alas, ovat nyt taas kasvussa. Olemme uuden epidemia-aallone edessä. WHO varoittaa maailmaa ja asinatuntijta samoin.

Mutta mitä tehdään Suomessa. Tänään tätä kirjoitettaessa 1.8.2020 ovat poistuneet kokoontumisrajoituksien määrät. Vaikka kehotetaan pitämään turvaetäisyyksiä ja yskimään hihaan jne, on selvä ja vakava riski kulkutautiviruksen liittymisestä väkijoukon pariin. Virus on näkymätön, äänetön, hajuton, mauton ja tuntoaistillekin tavoittamaton petollinen vieras ihmisjoukossa.

Tervekin ihminen saattaa kantaa jopa neljä vuorokautta virusta tietämättään ennen mitään oireiden ilmaantumisia. Kuinka monia aktiivinen ja liikkuva ihminen saattaakaan kohdata ja kinka moniin hän saattaa tartuttaa viruksen? Olisi ihan ihme, jos ei tulisi tartuttaneeksi ainuttakaan. Mitä suuremmassa väkijoukossa ihminen liikkuu, on tartunnan riski moninkertaistumiseen yhtä suuri kuin joukon väkimäärä. Virus voi ilmassa lentää yskinnän seurauksen useitä metrejä, virus voi levitä puheen kautta lähietäisyydelle, virus voi tarttua ovenkahviihin, kaiteisiin, maksulaitteiden näpääimistöihin, ostoskoreihin- ja kärryihin.

Ihan mistä tahansa voi saada virustartunnan, jos sitä kuljettavia henkilöitä liikkuu keskuudessamme. Nyt Suomessa on viruksen saaneita, mutta onneksi vielä yllättävän vähän valtakunnallisesti. Vain pääkaupunkiseudulla virusta on merkittävimmin. Tilanteen voi vielä katsoa olevan hallinnassa tässä maassa, vaikka virusta ei ole saatu nollattua ja viime aikoina tartuntalukemata ovat olleet selvässä kasvussa.

Rajojen sulkemisilla nyt pikaisesti sellaisiin maihiin, joissa on virusta, voitaisiin vielä estää koronan oisen aalloon tuleminen tähän maahan. Vaikka ymmärrän varsin liikkumisen halun ja tarpeet, olisi mielestäni aiheellista pikaisesti kehottaa välttämään tarpeetonta matkustelua jopa kotimaassammekin. Pelkään sitä, mitä tapahtuu koulujen avautuessa.

Vaikka lasten ei väitetäkään saavan kulkutautia, niin en ymmärrä väitteitä siitä, että he eivät voisi kuljettaa virusta kotiväelleen, isovanhemmilleen ja monille muille. Olin kansakoulupoika aasialaisen aikaan syksyllä 1957 ja kyllä me koululaiset jokainen sairastimme kulkutaudin ja toimme kotiväelle ja naapureille. Tauti oli kova koettelemus kaikille. Kenties se saattoi jättää sodat selvinneelle isälleni jäljet keuhkoihin, kun hän sittemmin 52-vuotiaana kuoli keuhkoveritulppaan.

Pidän edesvastuuttomana, että nyt juuri kokoontumisten väkimäärärajoitukset, korona on rajoillamme ja vaarallisen pian kekuudessamme. Tulipalossakin pieni alku voi merkitä suurta tuhoa. Virroilla 1970-luvun lopulla kuoli kymmeniä ihmisiä vanhainkodin yöllisessä palossa. Tulipalo havaittiin heti syttymisen jälkeen ja sittemmin paloa selvitellyt viranomainen totesi sen, että palo olisi ollut havaitsemisvaiheessa sammutettavissa kahdella vesiämpärillisellä, jos niiden sisältö olisi heitetty palavaan kohteeseen. Valitettavasti palonalun havainnut henkilö hyvää tarkoittaessaan teki pahimman mahdollisen virheen, laiminlöi alkusammutuksen ja avasi ovet ja ikkunat. Syntyi voimakas veto ja tulipalo eteni räjähdysmäisesti hyvin kohtalokkain seurauksin, vaikka paikalle saatiin nopeasti useita palokuntia ja Keuruun varuskunnan joukkoja.

Tämän kohtalokkaan esimerkin valossa vertaan tilannetta koronan uhkaan. Nyt olevat tapaukset olisivat hoidettavissa ” parilla vesiämpärillisellä”, mutta rajojen avaaminen ulkomaille ja kokoontumisrajoitusten poistamiset ovat suuri virhe. Kulkutaudin uusi palo on alkamassa. Se on estettävissä vielä rajoitustoimin, koska vain rajoitustoimet estävät ennalta hengenvaarallista ja tappavaa kulkutautia, mikä monille siitä selvinneillekin jättää pysyviä vaurioita eri elimiin. Nyt on aika toimia, kohta on liian myöhäistä. Ennen aikaisetkin varotoimet ovat parempi asia, kuin liian myöhäinen toiminta. Parhaiten sammutettu tulipalokin on sellainen, mikä ole koskaan syttynytkään. Kulkutaudin kohdalla palo on jo alussa…..

HÄLYTYS, MAAN HALLITUS!

LauriOinonen

Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.) Kansanedustaja (kesk) 1999-2011 Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu