Kunnallisvaaleja olisi aihetta siirtää

Mailmalla riehuu yhä voimakkaampana hengenvaarallinen ja tarttuva kulkutauti, jota kutsumme koronaksi. Tämä on merkittävin tosiasiallen uhkamme. Suomessa emme ole onnistuneet estämään kulkuatsudin toista aaltoa, koska mtimme rajoituksia höllentämällä ja purkamalla hyvän tilanteemme, mikä oli kesällä Kiitos rajoitusten tulosista saimme lähes normaalin kesän!

Tämän olemme nyt menettämässä koska hallitus on menettänyt rohkeutensa toimia ja on siirtänyt vastuuta alueille. Tämä on osaltaan hölmöläisten hommaa, koska ihmiset liikkuvat! Kulkutauti kulkee ja etenee! Tilanne pahenee jatkuvasti ja vielä osin hallittava kukutautitilanteemme menee hallitsemattomaksi tällä politiikalla.

Edessä ovat noin puolen vuoden päästä kunnallisvaalit. Mielestäni olisi vakavasti pohdittava kunnallisvaalien siirtämistä tulevaan syksyyn. Vaikka vaalit teknisesti saattaisivatkin olla tiukoilla suojatoimilla järjestettävissä, on itse vaalitoimituksessa monia ongelmia. Kotiäänestys ja laitosäänestys tapahtuu riskiryhmien luona ja mahdollisesti epidemian pahimpaan aikaan. Riski on toki olemassa vaaliapaikoillakin. Myös tarttuvan kulkutaudin pelko voi estää monia äänestämästä. Se olisi demokratian kannalta tappio.

Mutta entä sitten vaaleihin kuuluva vaalitaistelu? Siinähän kootaan joukkoja makkaransyöntiiin, haitarimusiikin ääreen ja ainakun vaalikahveille, voipa jossakin olla tupailtojakin ja tilaisuuksia huonetiloissa. Pelkään suurta vaaraa koronatartunnoista. En kokeneena vaalityön tekijänä osaa sanoa, kuinka eliminoitaisiin kulkutaudin tartuntariskiä. Vaalitilaisuudet voivat muodostua todellisiksi koronalingoiksi.

Mitä menettäisimme, jos kunnallisvaaleja siirrettäisiin kulkutautivaaran takia ensi syksyyn? Todennäköisesti kesällä kulkutauti on saatu hallintaan tai on ainakin hiljasemmassa vaiheessa kuin keväällä ja silloin mitä ilmeisimmin vaalitaistelu eri muodoissaan voitaisiin käydä vähemmän riskin olosuhteissa. Kun vielä otamme huomioon, että keväällä valitut valtuutetut aloittaisivat kautensa vasta kesäkuun alusta ja sitten seuraa kunnalliselämässä kesälomakausi, ei oikeastaan menetettäisi yhtään mitään, vaikka vaalit siirrettäisiin kulkutautivaaran takia ensi syksyyn.

Aiemmin kunnallisvaalit olivatkin perinteisesti syksyllä, nyt voitaisiin palata samaan hyvään käytäntöön ja ihan perustellusta syystä. On muistettava, että meillä ovat toimintakuntoiset hallintoelimet, mitkä ihan hyvin voisivat jatkaa muutmia kuukausia kauttansa ja varsinkin hiljaisemman kesäkauden ollessa pääosalta kyseessä.’Uudet valittavat valtuustot saisivat ihan saman normaalin nelivuotiskautensa, vaikka vaalit olisivatkin vasta ensi syksynä.

Keiken edellä esittämäni perusteella esitän kunnallisvaalien siirtämistä ensi syksyyn 2021. Olisiko syyskuu liian aikaisin? Olisiko parempi pitää vaalit lokakuun alussa vai koulujen syysloman jälkeen lokakuun lopulla? Toivon artikkelini sytyttävän vilkkaan keskustelun asiasta!

 

LauriOinonen

Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.) Kansanedustaja (kesk) 1999-2011 Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu