Kuntavaalien siirtoa syksylle on syytä valmistella ajoissa

Olen pitkään tuonut julki kuntavaalien siirtoa ensi syksyyn ja paluuta aiempaan kuntavaalien normaaliin ajankohtaan, jolloin uudet valtuustot ja kuntavaalien jälkeen valittavat eri toimielimet aloittaisivat kuten aiemminkin kalenterivuoden vaihteessa.

Päätös siirtää kuntavaalit kesäkuulle ja aloittaa ennakkoäänestys  jo toukokuun lopulla on poliittinen kompromissi ja on toki järkevämpi ratkaisu kuin olisi ollut pitää kuntavallit nyt keskellä pahenevaa ja arvaamattomasti etenevää kulkutautipandemiaa. Kuinka kuntavaalit olisivat onnistuneet aikana, jolloin ainakin osaan maastamme suunnitellaan ulkonaliikumisrajoituksia?

Vaaleista olisi huhtikussa tullut demokratian kannalta hyvin ongelmalliset. Mutta on selvää, että koronatilanne ei ole suinkaan ohi toukokuun lopulla eikä kesäkuun alkupuolellakaan. Itse asiassa kuntavaalit ovat jo muutamien viikkojen päässä tehdystä siirtämisestä huolimatta. Suurella todennäköisyydellä perinteisiä vaalikampanjoita ei kyetä käymään nytkään, siirto ei ole nyt tehdyssä ratkaisussa riittävä.

Kuntavaalien siirtoa syksyyn ja perinteiselle ajankohdalleen lokakuulle ja ennakkoäänestyksen aloittamista syyskuussa ajaa voimakkaasti  myös se, että tuolloin ehditään valmistella valinnat lautakuntiin ja muihin kunnallisiin tehtäviin kuten ennenkin. Kalenterivuoden vaihde on varsin luonnollinen ajankohta niin valtuustojen kuin muidenkin luottamustehtävien aloittamiselle.

Vuoden vaihteessa vaihtuvat myös tilikaudet. Tämä näkökohta puoltaa myös kuntavaalien siirtoa syksyyn. On hyvä tiedostaa, että nelivuotiskausi on uusilla valtuustoilla ja toimielimillä edessään, vaikka kuntavaalit olisivat syksylläkin. Kansalaisten kannalta vaaleihin liittyvä demokratia toteutusi syksyn kuntavaaleissa taatusti paremmin kuin koronan keskellä kohta käytävissä vaaleissa.

Kuntien kannalta kaikki toiminnalliset järkisyyt ajavat voimakkaasti kuntavaalien siirtoa syksyyn. Onko poliitikoillamme kykyä kuunnella terveen järjen ääntä ja toimivan käytännön tarpeita?

+1
LauriOinonen
Keskusta Keuruu

Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.)
Kansanedustaja (kesk) 1999-2011
Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu