Kuntavaalit syytä siirtää ensi syksyyn koronan vuoksi

Kulkutauti, mitä kutsumme hienosti koronaksi, on hengenvaarallinen, näkymätön, äänetön, hajuton, mauton ja tunoaistilliekin havaitsematon vihollinen. Tämä on päässyt etenemään jo nyt pahasti, koska ei ole haluttu ryhtyä niihin ennalta kulkutautia estäviin toimiin, joita lukuisissa kommenteissani, tviiteissäni ja Uuden Suomen blogeissani vaadin. Tapahtui juuri se, misä varoitin.

Vieläkään ei haluta tositoimin estää voitokkaasti etenevää nopeasti ja salakavalasti tarttuvaa kulkutautia, koska pelätään talouspiirien ja erityisesti matkailualan edustajien painostusta. Ei haluta tajuta, että riehumaan pääsevä kulkutauti se vasta kalliiksi tuleekin ja tuhot ovat osin pysyviä kuolemantapauksissa, elinikäisissä vammautumisissa arimpiin elimiin monille taudista hengissä selvinneillekin.

Nyt on jo selvää, ellei ihan yllättävän myönteistä ihmettä tapahdu, että korona riistäytyy entistä enemmän ja voi muodostua sadan vuoden takaisen espanjantaudin kaltaiseksi katastrofiksi. Pelkään ja pidän tätä tuhoa todennäköisenä, kun vieläkään ei haluta ryhtyä tiukkoihin toimiin kulkutaudin pysäyttämiseksi. Nyt tehdyt rajoitukset mitä ilmeisimmin jäävät tehottomiksi näpertelyiksi ja näennäistoiminnoiksi ilman kulkutaudin estämistä. Pelkään suuresti, että valitettavasti näin juuri käy.

Kohta ovat huhtikuussa edessä valtakunnassamme kunnallisvaalit. Tämä on pian, todella pian ja heti joulunajan mentyä pitäisi vaalikampanjoiden olla jo käynnissä. Itse asiassa jo nyt ennen joulua oli edellisellä kerralla vaalikojuja glögi- ja piparakakkutarjoiluineen toreilla ja raiteilla. Nyt tämä lienee kiellettyä tai vähintäänkin vastuutonta menettelyä,  millä vaarannettaisiin pahassa tilanteessa mahdollisimman monien kansalaisten terveyttä.

En ole ajatellutkaan mennä tarjoilemaan glögejä ja pipareita toreille tai edes jakamaan joulukorttejakaan, vaikka kannustajani ovat tähän kehoittaneetkin. Pidän tarpeellisena sitä, että vakavasti harkittaisiin kunnallisvaalien siirtämistä ensi syksyyn. Perinteisesti kunnallisvaalit ovat vuosikymmeniä olleetkin syksyllä. Kyse olisi paluusta vanhaan normaalikäytäntöön, jolloin uudet luottamushenkilöt aloittaisivat luontevasti tehtävissään kalenterivuoden vaihtuessa.

Kunnissa asiat hoituisivat nykyisillä luottamuselimillä ensi vuoden loppuun asti ja uudet valittavat luottamushenkilöt saisivat ihan normaalin nelivuotiskautensa, vaikka tämä alkaisikin 1.1.2022. Vaikka monilla saattaakin olla intoa päästä vaikuttamaan, niin käytännössä ei kunnalliselämään tulisi mitään haittaa siitä, että kuntavaalit siirrettäisiin ensi syksyyn ja uudet luottamushenkilö aloittaisivat sitten vuoden vaihtuessa.

Sitävastoin pidän suurena riskinä ja pahimmassa tapauksena vastuuttomana asiana, jos kuntavaalit ja niiden vaalikamppailu ovat kulkutaudin aikana. Nyt toivon asiassa ja suorastaan vaadin ottamaan terveydelliset asiat vakavasti huomioon ja siirrettävän kuntavaalit tulevaan syksyyn.

 

LauriOinonen

Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.) Kansanedustaja (kesk) 1999-2011 Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu