Kykeneekö hallitus laittamaan koronalle sulun tiukoilla rajoituksilla?

Saksassa on otettu tiukat rajoitukset koronaa vastaan. Mutta mitä tekee Suomi? Juuri nyt joulun alla tulisi saada selkeät ja tiukat rajoitukset estämään hengenvaarallista kulkutautia. Virsus ei todellakaan kysele sitä, onko joulu vai tavallinen arkipäivä. Yksikin koronakuolema on liikaa. Useille koronaan sairastuneille on jäänyt pysyviä vammoja arimpiin elimiin, vaikka itse kulkutaudista olisi selvinnytkin.

Koronan aiheuttamat vammat ovat liian usein pysyviä niin kehkoihin, aivoihin, kuin sukuelimiinkin. Koronan sairastaminen tuotta kustannuksia yhteiskunnalle. Nyt katsotaan vain sitä kuinka yritykset menestyvät. Ymmärrän yrittäjiä, mutta heitä voitaisiin haluttaessa uttaa ihan muilla ja taatutusti paremmilla tavoilla kuin antamalla koronan edetä. Jos vain olisi TEM-ministeriössä halua, keinoja löytyisi kuten verojen ja eri maksujen siirtämiset valtion takaamina erityislainoina. työttömyyskorvauksina joustavasti jne.

Nyt on onneksi jo kyetty näkemään, että taloudelliset menetykset ovat suuremmat, jos korona pääsee katastrofaalisesti valloilleen. Nyt pelkään, että ei kyetä saamaan tarpeeksi nopeasti tiukkoja kokoontumis- ja maahantulorajoituksia. Nämä ovat ennalta estävinä tehokkaita. Parhainkin jäljitys on on jo lähtökohtaisesti aina virusta jäljessä. Nyt näyttää viruksen jäljittäminen vain tuntuvasti aiempaa toivottomammalta. Jäljitys tulee myös kalliiksi ja sitoo paljon työntekijöitä.

Sairaalatkaan eivät kestä paljon rasituksen lisääntymistä. Edessä ovat myös joulunajat ja ne ovat arvaamaton haaste kaikille hoitopaikoille. Ennen kaikkea hoitohenkilöstö on vakavan haasteen edessä, jonka suuruutta eivät unne ne tahot, mitkä vaativat lievempiä rajoituksia. Kuinka kauan terveydenhuollon henkilöstö kestää? Miksi valtio ei ole jo tehnyt päätöksiä koronalisistä hoitotyössä toimiville?

Koska tilanne on nyt hyvin uhkaava, kannustan maan hallitusta tekemään rohkeasti mahdollisimman tiukkoja rajoituksia. Jos viime elokuusta alkaen, olisi otettu käyttöön ennalta kulkutautia estäviä rajoituksia, emme olisi nykyisessä pahassa tilanteessa. Olisimme saaneet lähes normaalin joulunajan hyvinkin todennäköisesti rajoitustoimien ansiosta.

Mutta en halua sortua jälkiviisasteluun, ”mitäs minä kirjoitin”, vaan odotan hallitukselta vastuunkantoa. Rajoitusten on koskettava koko maata alueelliset eivät riitä, koska ihmiset liikkuvat ja virus kulkee silloin niihinkin kuntiin, joissa ei ole vielä havaittu ainoatakaan koronatapausta.

LauriOinonen

Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.) Kansanedustaja (kesk) 1999-2011 Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu