Miksi Suomi ei saa koronaa kuriin?

Suomessa kouluikäisten koronatartunnat ovat parissa kuukaudessa viisinkertaistuneet. Tämä on hälyttävä tosiasia, miltä ei päättäjien pidä ummistaa silmiään, kuten nyt näyttää tapahtuvan. Vaikka lasten ja nuorimpien ikäluokkien kohdalla korona ei olekaan niin kohtalokas kuin iäkkäimpien kohdalla, on tilanne kuitekin varsin huolestuttava.

Lapsillekin korona on kova koettelemus. Millaisia muistoja tuosta voi jäädä ja jääkö mahdollisesti jopa pysyviä vammojakin? Tätä ei liene selvitetty lainkaan. Lapset voivat myös kuljettaa viruksen vanhemmmilleen, isovanhemmilleen ja kaikkialle muuallekin. Näin tapahtui omassa kansakouluiän lapsuudessani, toin aasialaisen koko kylälleni ja se sodat kokeneelle vanhemmalle sukupolvelle kova koettelemus.

Miksi meillä ei haluta kukistaaa kerralla koronaa? Suomeahan on sanottu saareksi, vaikka meillä ovat pitkät maarajammekin kolmen valtion kanssa. Miksi koronaa ei siis haluta kokonaan kukistaa ja nollata maassamme? Aina on vedottu rajoitustoimien aiheuttamiin taloidellisiin menetyksiin ja milloin mihinkin eikä ole kyetty kunnon kulkutautia estäviin toimiin saatika sen kukistamiseen.

Toisaalta hallituksen kansan terveydestä vastaavat ministerit ovat vietittäneet voimakkaasti asiasta, mutta riittävä tahtotila koronan nollaamisesta on puuttunut. Lyhytnäköisillä taloudellisilla  perusteilla on jo toista vuotta estetty tehokkaat koronaa nollaamaan tähtäävät toimet.

Emme olisi nykytilanteessamme, jos olisi estetty koronan toisen aallon tulo Suomeen ja silloin emme joutuisi pitkäkestoisiin taloutta koetteleviin toimiin. Katkomme ”kissan häntää pätkittäin”ja luulemme tämän olevan tarkoituksenmukaista. Hetken kestävät tiukat rajoitukset päästäisivät nopeasti taloudellisesti edullisimmin kurimuksesta.

Hallitukselle on annettava tunnustus kuntavaalien siirtämisestä alkukesään. Mutta toukokuun lopulla tai kesäkuun alussakaan ei ole vielä turvallista käydä kuntavaaleihin. Vaalit ovat eri asia kuin muut käynnnit, joihin ei ole pakko mennä tai joihin voi lähettää toisen asialle.

Vaalit ovat äänestäjille perinteisesti kansalaisvelvollisuus ja niiden aikana ei saa maassamme olla hengenvaarallista tarttuvaa kulkutautiepidemiaa. Siksi on perusteltua siirtää kuntavaalit aiempaan perinteiseen ajankohtaansa lokakuulle ja aloittaa vuodenvaihteessa uusi valtuustokausi valintoineen. Tämä ei vaaranna kenenkään oikeuksia, mutta vaalit tarttuvan kulkutautiepidemian vaarantavat demokratiaa. Kansalaiset eivät voi luottaa ns. ”turvatoimiin”, koska vastuu on kuitenkin omalla kohdalla. Siksi kuntavaalitkin on siirrettävä ensi syksyyn, jolloin tehokkailla rajoitustoimilla on saatavissa turvallisemmat olosuhteet kansalaisvelvollisuuden täyttämiseen.

+1
LauriOinonen
Keskusta Keuruu

Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.)
Kansanedustaja (kesk) 1999-2011
Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu