Nopeita ja tehokkaita toimia heti koronaa vastaan

Olen pitkään kantanut huolta kansallisesta kokonaisturvallisuudestamme. Kaikkialla on tunnustettu se, että olen oikealla asialla. Mutta kaikkialla on vakuuteltu asioiden olevan kunnossa ja enempää en ole sitten asiaa saanut etenemään.

Perusasiana olen jo eduskuntatyöni aikana pitänut laaja-alaista huoltovarmuutta. Kymmenisen vuotta sitten kansanedustaja olin ”etulinjassa” silloisen pandemiauhan aikana. Keskustelualoitteni johti eduskunnan asiasta käymään ajankohtaiskeskusteluun torstaisen suullisen kyselytunnin asemesta. Tältä pohjalti oli valmis latu auki vastavalle menettelylle nytkin.

Kymmenen vuotta sitten kansainväliset toimet saivat pandemian uhan tehokkaasti rajattua ja selvisimme lähes säikähdyksellä. Onneksi tuolloinen pandemia eteni hitaammin ja myös rokote löydettiin melko pian. Sen valmistus olisi vienyt kuitenkin paljon aikaa ja maailmalla olisi käyty ankara kauppasota rokote-erien ostoista huippukallisiin hintoihin.

Nyt on menetetty kuukausi aikaa pandemian estämisessä, koska kaiken aikaa on vähätelty uhan vaarallisuutta, vaikka selvästi maailmalta oli alusta alkaen viruksen vaarallisuus tiedettävissä. ”Suomi on saari”, on tuttu sanonta. Tämä on myös todellisuutta ja siksi olisi jo alusta alkaen ollut mahdollista estää jo ensimmäistenkin koronaesiintymien tulo maaahamme. Suomen ulkorajat olisi tullut sulkea heti alussa eikä vasta nyt. Olisi pitänyt ryhtyä samanaikaisesti karanteeniin asettamisiin jokaisen tulijan kohdalla ja kaikki olisi ollut testattava jo ensi askeleilla Suomeen saavuttua.

Vielä nytkin on paljon tehtävissä, ”vaikka vetelät ovatkin jo housuissa”. Koronatestauksia tulisi tuntuvasti lisätä, vai ovatko testausvälineet jo lopussa? Koronan levittäjiä ja pääosin itse tietämättään on arvaamattoman paljon keskuudessamme. Siis uudelleen kysyn, ”Miksi ei testata?”

On aivan vastuutonta, että vielä tähän asti ovat saaneet yökerhot ja vastaavat olla avoinna koko maassa ja Lapin huvittelukeskuksissa. Koronan levittäjiä on tullut tässä hölmöilyssä aivan liian paljon, vaikka kukaan ei vielä oireita havaitsisikaan.Vaikka koronan rajoitukset tuovat huolta yrittäjille, on nyt tästakin huolimatta tehtävä ennakkoluulottomasti ja rohkeasti ratkaisuja epidemian estämiseksi eikä vain tyytyä rajoittamiseen.

Olen koulupoikana ollut kulottamassa hakkuun jälkeen metsää. Hehtaarien kulotus oli hoidettavissa kahden aikuisen ja minun tuolloin 9-vuotiaan koulupojan toimesta, kun alue oli rajattu ja itse kulotuksen aikana pidettiin huoli, että tuli ei mennyt rajausten yli. Vieläpä kevätkesän maassa olevat linnunpesätkin saatiin suojeltua! Sama menettely olisi toimiva koronan estämisessäkin.

Miksi koronan kohdalla rajauksiin käydään vasta nyt? Toki tämä on yhä ehdottoman välttämätöntä nytkin, mutta ”palopesäkkeitä  on nyt kautta metsän”. Niiden sammutukseen ja rajaamisiin on nyt käytävä tarmolla eikä sanottava, että epidemia menee ohi kun sen kulkenut kautta maan. Tulipalo sammuu, kun ei ole mitään, mikä palaa, mutta korona voi uusiutua ja virus voi kehittyä uuteen hyökkäykseen. Siksi tilanne on hyvin vakava ja nopeita ja tehokkaita toimia vaativa kautta maan.

LauriOinonen

Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.) Kansanedustaja (kesk) 1999-2011 Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu