Odotan mielenkiintoista eläkepoliittista keskustelua

Olen havainnut, että asioista perillä olevat eläkeläiset odottivat pelonsekaisin tuntein hallituksen kehysriihen eläkepoliittisia linjauksia. Aiemmin en ole havainnut tällaista pelkoa ja innostusta asiaan ennakolta  tässä määrin kohdistuneenkaan. Eläkeläiset eivät voi mennä lakkoonkaan oikeutettujen asioidensa. Kova ja kylmä tosiasia on, että eläkeläiset ovat poliittisten päättäjien armoilla asioissaan.

Siksi huomasin monien pelkäävän aidosti oman toimeentulonsa puolesta. Taitetun eli leikatun eläkeindeksin vuoksi eläkkeet ovat seuranneet ansiotason kehitystä vain viidenneksellä eli 20 prosenttisesti 1990-luvun puolivälissä alun perin taloudellisen laman aikana tehdyn ratkaisin vuoksi. Toki huomioon otettu elinkustannusten vaikutus 80 prosentilla. Mutta perinteisesti palkkataso on noussut tuntuvasti elinkustannusindeksiä nopeammin ja eläkkeet ovat aina jääneet ansiotason kehityksestä, minkä mukaan eläkevakuutusmaksut on maksettu.

Neljännesvuosisadan taantuvaa eläkekehitystä ei muuta se, että nyt tilapäisesti parin viime vuoden hintojen nousun vuoksi eläkkeet ovat lähes seuranneet hintojen nousua. Eläkkeiden ostovoima on kärsinyt pitkään ja monet aiemmin työelämässään hyvinkin ansainneet ovat ajautumassa eläkeläisköyhyyteen tai ovat jo ajautuneet siihen.

Tätä taustaa vasten on käsittämätöntä, että hallitus on ratkaisussaan tullut siihen, että kaikille eläkeläisille, jotka saavat eläkettä kuukaudessa 1875 euroa tai enemmän tulee muun verotuksen päälle nyt lisäksi ns. ”raippavero”, mikä aiemmin koskettanut vain korkeampi eläkkeitä saavia. On huomattava, että eläkeläiset maksavat kunnallisveroa, kirkollisveroa ja kiinteistöveroa asuinkiinteistöistään. Myös osakehuoneistoissa ja vuokralla asuvatkin välillisesti osallistuvat huomaamattaan kiinteistöveron maksuun.

Kiinteistövero on laskennallinen talon ja koon mukaan määriteltävä ja varsin usein perustuu paljon suurempaan laskennalliseen kiinteistön arvoon, kuin kiinteistön kaupallinen arvo olisi. Monilla eläkeläisillä on paljon sairaus- ja lääkekustannuksia ja muita iän tai vammojen vuoksi välttämättömiä kuluja ja kustannuksia. Eläkeläiset eivät voi mennä lakkoonkaan etujensa puolustamiseksi. Tilanne on monille ahdistava.

Nyt hallituksen tekemä ratkaisu kehysriihessä ”lyö lyötyjä” kaikkien eläkeläisten kohdalla ja suhteessa pahiten tuon kuukausieläkkeen 1875 euroa kuukaudessa yläpuolella. Poliittiset lupaukset tuon kuukausitulon alle jäävien aseman parantamisista valitettavat tai ovat epäuskottavia kulujen ja kustannusten noustessa.

Kerätyissä eläkevakuutusrahastoissa on yli 250 miljardia euroa ja rahastot ovat jatkuvasti kasvamassa toisinlaisista pelotteluista huolimatta. Minä koen eläkkeet kansantalouden generaattoriksi, mikä tuo yhteiskuntaan rahaa ja eri verotuloja sitä enemmän. mitä enemmän eläkkeisiin käytettäisiin noita eläkevarantoja.

Eläkeläisten ostovoima on todellinen voimavara ja generaattori luomaan työpaikkoja nuoremmille ikäluokille ja tuomaan verotuloja yhteiskuntaan sekä kasvattamaan työikäisille automaattisesti eläketurvaa. Nyt hallituksen ratkaisut eläkeläisiä kurittaessaan ja pelkoni mukaan toteutuessaan toimivat juuri päinvastoin, valitettavasti. Kaikki köyhtyvät, valtiokin.

Hallituksen kehysriihen ratkaisu ei ole vielä eduskunnan päätös. Siksi toivon puolueista riippumatta kansanedustajien silmien avautumista asiassa ja sen huomaamista, mikä elvyttävä generaattori eläkeläisten ostovoima ihan konkreettisesti on kansantaloudessamme ja kaikkien parhaaksi ja jatkuvasti uutta hyvää synnyttäen.

 

LauriOinonen
Keskusta Keuruu

Keuruun kaupunginvaltuuston 1.vpj.
Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.)
Keuruun varuskunnan sivutoiminen sotilaspastori 1973-1990
Kansanedustaja (kesk) 1999-2011
Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla
Kansanedustajaehdokas ,Keskusta, Uusimaa 2023

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu