Oikeuskansleri oikeassa – kuntavaalit siirrettävä

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on todella oikeassa vaatiessaan kuntavaalien siirto huhtikuulta turvallisempaan ajankohtaan. Hän oikeudellisisa asioissa korkein virkamies. Hänen ohjeitaan tulee maan hallituksen noudattaa. Tätä vartenhan oikeuskansleri on.

Valtioneuvoston ja asianomaisten valmistelijoiden tulee nyt nopeasti ryhtyä siirtämään kuntavaaleja, jotta siirtopäätös saataisiin mahdollisiman aikaiseksi. Asiasta päättäminen ei minkään lain mukaan kuulu puolesihteereille. He osaavat ja saavat toimia politikoinnissaan turvallisemissakin oloissa. Nyt puoluesihteerien tulisi heti kilvan vaatia vaalien siirtoa, koska kaikki vaalityöntekijät ja ehdokkaat ovat vaarassa jo ennen vaaleja vaalitaistelun aikana. Tästähän heidän tulisi olla huolissaan, jos ovat yhtään tehtäviensä tasalla.

Jo vaaleja edeltävät vaalityön ajat ovat rajoitteistaan huolimatta mitä suurin riski kymmenille tuhansille. Eikö puoluesihteerien tulisi olla huolissaan niomenomaan tästä ja vaatia kiivaasti vaalien siirtoa? Ymmärrän, että kukaan ei halua ensimmäisen tätä ehdottaa, koska kumppani sanoisivat, että tuolla pelätään vaalitappiota. Eikö puoluesiteerien tulisi tuoda esille poliittisen työn vaarantumista kulkutaudin aikana?

Suuri osa kansasta ja  elä suurempi osa äänioikeutetuista kuuluu eri tavoin riskiryhmiin. Tehtiinpä mitä varotoimia tahansa arvaamattoman suuri osa kansasta terveydestään vastuullisina kertoo jättävänsä äänestämisen nyt sivuun. Tällaisissa oloissa kuntavaalit olisivat demokratian irvikuva. Kulkutaudin aikana mitkään yleiset vaalit eivät edusta mitään vastuullista demokratiaa.

Entä jos kaikista varotoimista huolimatta vaalilautakunnan jäsen tartuttaa vaalilautakunnan? Entä jos koko vaalilautakunta määrätään karanteeniin? Näiltä ongelmilta vältytään, päätetään siirtää kuntavaalit entiseen normaaliin aikaan eli lokakuulla. Nyt viime kerran huhtikuun kuntavaalit olivat poikkeus, kun kuviteltiin voitavan yhdistää ne maakuntavaaleihin.

Nyt on kuultava oikeuskansleria ja toteltava häntä ja siirrettävä huhtikuun kuntavaalit kansalle turvallisempaan ajankohtaan. Sama nelivuotiskausi uusia valittavia odottaa silloinkin!

LauriOinonen
Keskusta Keuruu

Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.) Kansanedustaja (kesk) 1999-2011 Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu