Purammekohan maskisuosituksia liian aikaisin?

Kuten monet ovat huomanneetkin olen koko koronaepidemian ajan halunnut tiukkoja rajoitustoimia kulkutautia vastaan. Rajoituksilla ja suosituksilla on saatu kenties maailman parhaita koronan torjunnan tuloksia. Mitkä katastrofit olisivatkaan voineet kohdata ilman näitä kulkutaudin vastaisia ja hyviä tuloksia tuottaneita toimia?

Nyt ollaan luopumassa maskisuosituksista. Pidän tätä arveluttavana ja vaarallisena tekona. Vastuullisimmat lääkäritkään eivät tätä kannata. Vaikka likikään kaikkia koronatapauksia ei nyt tilastoida, on tosiasia, että niitä on kymmeniä tuhansia.

Ihmisiä on sairaaloissa ja maatamme uhkaavat hoitajien joukkoirtisanoutumiset. Mielestäni tässä tilanteessa ei olisi mitään syytä luopua maskisuosituksista. Alueellisesti suosituksia toki edelleen on, mutta riittävätkö nämä? Riittävätkö vastuullisten kansalaisten oma-aloitteiset maskien käytöt?

Onko hallinnollista kykyä palata takaisin maskisuosituksiin ja -pakkoihin? Onko hallinnollisia valmiuksia palata myös rajoituksiin? En missään tapauksessa halua pelotella ketään. Mutta en halua kenenkään sairastuvan koronaan tai joutuvan kamppailemaan sairauden koettelemuksiin. Kaikki eivät pääse koronasta helpolla tai ilman näkyviä oireita. Koronakuolematkin ovat todellisuutta.

Terveydenhuoltomme on nyt koetteilla monin tavoin. Hoitajapula lakon tai joukkoirtisanoutumisten vuoksi voi johtaa katasrofaalisiin oloihin, vaikka emme eläisikään keskellä kulkutautiepidemiaa, Kukaan ei halua nähdä tätä todellista ihmisiä kohtaavaa uhkaa, mikä voi tavoittaa kenet tahansa. Myös tätä kirjoitusta arvostelevakin voi joutua kuten kuka tahansa muu kulkutaudin kokijaksi.

Henkilökohtaisesti tulen jatkamaan maskin käyttöä. Tiedän, että se antaa vain 30 prosentin suojaa virustartunnalta. Tämäkin on hyvä asia. Mutta maskien käyttö suojaakin viruksen leviämistä tätä omaa suojaa enemmän ja juuri tästä syystä näen hyväksi, että maskisuositusta olisi ollut syytä jatkaa koko maassa.

Koska ihmiset liikkuvat hallinnollisista rajoista riippumatta, ovat alueelliset rajoitukset osin tehottomia. Nyt jos koskaan olisi ollut syytä jatkaa ainakin maskisuosituksia. Niillä olisi kulkutauti saatu todellisuudessa miltei nollattua ja kaikille olisi saatu hyvä kesä.

Kuinka meidän nyt käy? Itse ainakin käytän ihmisten parissa liikkuessani edelleen maskia. Suosittelen tätä käytäntöä muillekin!

+1
LauriOinonen
Keskusta Keuruu

Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.)
Kansanedustaja (kesk) 1999-2011
Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu