Realismi ja politikointi, suunnistusretki kohti tulevaa
On hyvä, että valtionvarainministeriö tuo esille taloudellisia tosiasioita ja juuri nyt eduskuntavaalien aikaan. Poliitikkojen on tarpeen tuntea nykyhetken taloudelliset tosiasiat.
Toisaalta on muistettava, että demokratiassa poliitikkojen rooli on osoittaa suuntaa ratkaisuille. Juuri tässä arvonäkökohdat ovat hyödylliset ja mielestäni välttämättömät. Minulle ihmisarvo, elämän kunnioittaminen ja kaikkien hyvinvointi ovat arvoja hyvän kansakunnan rakentamiselle ja sen tulevaisuudelle.
On hieman harmillista, että puoluepolitiikka saattaa estää toista näkemystä omaavana kuuntelemista ja ennakkoluulot ovat liian paljon esteenä yhteisen hyvän löytämiselle. Kansanedustajana minulla on ollut paljon opittavaa kollegoilta ja heidän näkemyksistään. Olen havainnut, että minä en suinkaan tiedä kaikkea.
Päätöksiä tehtäessä on mielestäni tarpeellista katsoa asioita eri näkökohdista käsin. Silloin omakin näkemys voi jalostaa ja uudistua. Mikä parasta eri monipuolisesti eri näkökohtia huomioon otettaessa tuleekin toimivin kokonaisratkaisu.
Minulla näkemykset, arvot ja periaatteet. Mutta näitä voin parhaimmin edistää vain kuuntelemalla toisia ja yhteistyössä myös erilailla ajattelevien kanssa. Olen huomannut, että samaan lopputulokseen pääsemiseksi voi olla monia teitä. Näinhän se on usein liikkumisessakin, voi olla eri liikennevälineitä ja liikennemuotoja sekä monia eri reittejäkin.
Silti näillä kaikilla voi hyvinkin päästä perille. Reitin valinnat ja kulkuvälinet matkan teossa päämäärään pyrittäessä ovat vain vaihtoehtoja eivätkä itse tarkoitus. Eri vaihtoehdoista voi valita kulloinkin tarkoituksenmukaisimman.
Valtionvarainministeriö on kannanotoillaan tehnyt kartan. Poliitikkojen on määriteltävä päämäärä ja löydettävä reitit ja kulkuvälineet matkalle. Juuri siksi minäkin olen nyt eduskuntavaaliehdokkaan Uudellamaalla. Haluan tehdä matkaa etsien yksilön ja yhteiskunnan parasta.
Taloudelliset realiteetit ovat merkkejä kartalla ja me poliitikot tai itseämme sellaisiksi kuvittelijat olemme suunnistajia. Haluan kuulla arvoisilta blogini lukijoilta kommentteja.
Ihan hyvin ja asiallisesti kirjoitettu blogi
”Valtionvarainministeriö on kannanotoillaan tehnyt kartan. Poliitikkojen on määriteltävä päämäärä ja löydettävä reitit ja kulkuvälineet matkalle. Juuri siksi minäkin olen nyt eduskuntavaaliehdokkaan Uudellamaalla. Haluan tehdä matkaa etsien yksilön ja yhteiskunnan parasta.”
Ja mikähän se reitti sitten mahtaisikaan olla?
Päämäärä kannattaa valita huolellisesti. Päämäärä voisi olla vaikkapa hyvinvointivaltion säilyttäminen ilman liiallista velanottoa.
Perille voi päästä useita reittejä, muutta jokainen reitti voi olla myös väärä reitti. Etukäteen sitä oikeata parasta reittiä ei voi tietää, eikä usein jälkikäteenkään. Kun on yksi reitti valittu, vain se tulee testattua, muut reitit jäävät testaamatta.
Voi olla että reitin valintaa ei pidäkään jättää äänestäjälle. Eihän äänestäjä voi tietää asiaa paremmin kuin ammatti- tai puoliammattipolitikot.
Sen takia vaalipuheissa puhutaan reiteistä vain epämääräisin termein. Jos reitit esitettäisiin selkeästi, niin että äänestäjä tietäisi tarkasti mitä reittiä kukin kansanedustaja noudattaa päämäärään pääsemiseksi, äänestäjä voisi kumminkin tehdä väärän valinnan.
Sen takia voi olla parempi että vaalitaistelussa puhutaan asioista varsin yleisellä tasolla ja yksityiskohtia vältellen, jotta valituille jäisi vapaammat kädet pohtia ja valita reitti vasta vaalitohinoiden jälkeen.
Ehkä ne jotka sen lopullisen valinnan reitistä tekevät mahtuvat yhteen tilataksiin, mutta ainakin valitsijat ovat saaneet sanoa sanansa siitä keitä siellä tilataksissa on niistä reittivalinnoista päättämässä.
Ilmoita asiaton viesti
…Tulevaisuus koko keskustalla voi olla samanlainen, kuin valitsematta jäämistään jännittävällä Väyrysellä (tai vaikkapa vapaaherra Soinilla, joka ei uskaltautunut edes yrittämään)…
…ETTÄ edessään entisellä valtionhoitajapuolueellakin on vain loistava menneisyys, korkeintaan keskisuurena puolueena…?
Ilmoita asiaton viesti