Tiukat koronarajoitukset ja niiden noudattaminen ovat edelleen tarpeen

Tiukat koronarajoitukset ja niiden noudattaminen ovat edelleen tarpeen. Juuri tätä kirjoitettaessa 30.12.20 uutiset kertovat taas huolestuttavalla tavalla uusista koronatartunnoista. Aihetta väärään rauhaan ja huolettomuuteen ei ole missään tapauksessa. Olen juuri nyt huolissani uudenvuoden vieton tapahtumien sekä erityisesti huvittelukeskusten vaikutuksesta. After ski-illat kätkevät suuria riskejä. Nämä tulisi välittömästi kieltää.

Olemmeko liiaksii ilahtuneet koronarokotteiden esimmäisten erien saapumisista ja ensimmäisistä hoitohenkilöihin kohdistuvista rokotuksista. Tosiasiassa nyt toteutui se, mitä viime keväällä lukuisissa yhteyksissä toin esille, rokotteet keksittiin ja saatiin käyttöön jo nyt päättyvän vuoden 2020 aikana! Tämä on toteutunut. Mutta tämä on vasta alkua sodassa kulkutautia vastaan. Menee vielä puoli vuotta, siis ensi kesään asti siihen kunnes ennakoidaan kaikkien rokotetta haluavien saavan sitä.

Vaarana on nyt koronan, helposti tarttuvan, hengenvaarallisen, hajuttoman, mauttoman, näkymättömän, äänettömän ja tuntoaistillekin tavoittamattoman kulkutaudin todellisenn uhan unohtuminen tai vähättely. Tähän epärealistiseen vaarallisen vihollisen vähättelyyn tai väärään itsevarmuuteen ei ole mitään syytä. Tuskin kukaan koronaviruksen saaneista on sitä tietoisesti itse hankkinut, kaikille se on tullut vahinkona.

Siksi nyt taistelussa koronaa vastaan tarvitaan todella tehokkaita toimia. Parhaita ovat tiukat rajoitukset, miellytttivätpä ne tai ei, sillä vain tiukat rajoitukset ja niiden tarkka noudattaminen toimivat ennalta estävästi. Parhainta tulipalon sammutusta on syttymätön palo, siihenhän ennalta  estävillä palontorjunnan toimillakin pyritään.

Nyt on kestävästi jatkettava koronan vastaista sotaa, herpaatumiseen ei ole syytä. Yllätyksiä voi tulla. Rokottaminen voi kaikesta huolimatta tuottaa sivuvaikutuksia, joita ei vielä tiedetä. Toivottavasti näin ei lkuitenkaan tapahdu.Koronavirus voi vielä arvaamttomilla tavoilla muuntua ja silloin on suuri kysymys, missä määrin jo löydetyt rokotteet ovat toimivia. Tarvitaanko tuossa tilanteessa uuden rokotteen kehittelyä, jos pahimmat uhkakuvat toteutuvat?

Suurin vaara on kuitenkin herpaantuminen koronasodassa. Jos se tapahtuu, kulkutauti pääsee raivoamaan arvaamattomilla tavoilla ennen kaiken kansan rokottamista. En halua pelotella millään tavoin, mutta on realismia tiedostaa uhat ja toimia niiden vaatimilla tavoilla.

LauriOinonen

Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.) Kansanedustaja (kesk) 1999-2011 Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu