Tuleeko äänestyslakko?
Tänään 5.2.2021 Suomen johtavat terveysviranomaiset ilmaisivat huolensa koronan ajalle aiotuista kuntavaaleista. Koskaan aiemmin ei Suomessa tällaista kansan terveydestä vastuullisten virkamiesten kannanilmaisua tai suorastaan hätähuutoa vaalien siirtämisestä ihmisten hengen ja terveyden vuoksi tarvittu. Nyt tämä oli todella tarpeen ja nyt maamme johtavat terveysviranomaiset toimivat juuri niin kuin velvollisuus vaati. Siitä suuri kiitos ja tunnustus!
Olisi ollut aivan luonnollista, että vaaleista vastaava oikeusministeri olisi tutustunut asiasta vastuullisten virkamiesten huoleen ja tämän jälkeen ja esitetyn perusteella esittänyt kuntavaalien siirtämistä huhtikuulta esimerkiksi ensi syksyyn. Lokakuuhan on perinteisesti ollutkin kunnallisvaalien ajankohta. Nyt viime kerralla huhtikuussa olleet kuntavaalit oliva poikkeus, koska näihin haluttiin yhdistää maakuntavaalit. Tätä tuskin kovinkaan moni enään muistaa ja luulee huhtikuuta normaaliksi kuntavaalien ajankohdaksi.
Tuntuu, että oikeusministeri Henriksson (rkp) ei ole ennättänyt kiireiltään seuraamaan maamme vakavaa koronatilannetta ja aina uusia tartuntojen jopa kasvavia määriä. Eri rajoitustoimien ansioistahan olisi jo luullut koronan ilmaantumisten olevan laskussa, mutta todellisuus osoittaa kulkutaudin olevan voimissaan ja kenties vielä voimistuvankin. Hiihtolomat ovat riski tämänsuuntaiseen huonoon kehitykseen.
Olen suuresti pettynyt, että ministeri Henriksson vastoin kansliapäällikkönsä tahtoa ei ollut tänään 5.2.2021 valmis siirtämään kuntavaaleja turvallisempaan ajankohtaan. Tästä ovat myös eri riskiryhmiin kuuluvat kansalaiset ilmaisseet minulle vakavan huolestumisensa ja sanoneet jättävänsä nyt huhtikuussa vaalit väliin. On suorastaan sanottu käytävän äänestyslakkoon. Se olisi suuri demokratian tappio.
Ymmärrän hyvin ajatuksen äänestyslakosta. Kukaan omasta terveydestään ja läheistensä terveydestä vastuullinen henkilö ei voi hyväksyä ministerin kansalaisten terveydestä välinpitämätöntä kantaa. Jos muualla on pidetty korona-aikana vaaleja, on myös muualla koettu kuolemantapauksiakin runsaasti. Onko kukaan laskenut noissa maissa vaalien vuoksi tapahtuneita koronakuolemia? Onko demokratia ja yhdenvertaisuus voinut toteutua, jos vaaran vuoksi on jouduttu jättämään äänestäminen väliin?
Vaaleja edeltävä normaali vaalityö pitäisi jo olla käynnissä, jos vaalit olisivat jo huhtikuussa. Viime kerralla oli jo oltu tässä vaiheessa toreilla ja tuvissa kuntavaalityössä. Nyt ei voi suunnitellakaan normaalia vaalityötä, mikä on yksi osa demokraattisen kansalaisyhteiskunnan toimintoja.
Jotta Suomessa ei tulisi vaalien takia koronatartuntoja, on pakko siirtää kuntavaalit syksyyn. Kun ministeri Henriksson ei herää asan vakavuuteen ja niin näyttää olevan asia muidenkin kohdalla, on pakko käydä herättämään heitä! Kansalaiset ovat sanoneet tänään minulle käyvänsä äänestyslakkoon, jos kuntavaalit ovat huhtikuussa!
Toivottavasti ministerit tajuavat pikaisesti asian vakavuuden ja siirtävät kuntavaalit ensi syksyyn, silloin eri toimin tilanne todennäköisesti on turvallisempi. Mutta päätös vaalien siirtämisestä tulisi tehdä pian. On aivan selvää, että huhtikuun vaalit eri varotoimista merkitsevät arvaamattoman monia kulkutaudin tartuntoja ja kuolemantapauksia tartuntojen seurauksina. Ihminen voi vapaassa maassa muut menonsa määritellä itse, mutta äänestys on yhteiskunnan peruasia ja se eroaa olennaisesti muista menoista jo lähtökohtaisesti.
Tiedän nyt viriteltävän kansalaisaloitetta eduskunnalle kuntavaalien siirtämisestä. Toivon mahdollimman monen allekirjoittavan tämän. Se osoittaisi kansan tahtoa, vaikka hitaan byrokratian vuoksi aloitteen käsittely ei ehkä ennättäisi tapahtumaan ennen vaaleja. Kansalaisaloite osoittaisi joka tapauksessa allkeirjoittajiensa tahtoa ja voisi ohjata haluttuun tulokseensa jo ennen virallista käsittelyäkin.
Demokratian kannalta olisi suuri vahinko, jos jouduttaisiin äänestyslakkoon. Sitä en halua, haluan kuntavaalien siirtämistä turvallisempaan ajankohtaan. Jos kuntavaalit ovat huhtikuussa äänestyslakko toteutuisi valitettavasti suurella todennäköisyydellä.
Kepulaiset voivat tykönään noudattaa lietsomaasi äänestyslakkoa. Muut käyvät äänestämässä.
Ilmoita asiaton viesti
On se vaan merkillistä, ettei sääntöjä löydy muka tänne lompsiville ulkomaalaisille, mutta perustuslain mukaisia vaaleja voisi tuosta vain siirtää. Eikö äänioikeus ole perusoikeus? Puikko vaan raksamiehen ja puutarhatyöntekijän nenään, kun tulevat tänne ulkomailta. Jos ei kelpaa niin vaihtoehtoisesti saa palata tai valita 14 päivää internaattia.
Ilmoita asiaton viesti
Kritiikki hallitusta kohtaan on alkanut julkisuudessa jo molempiin suuntiin.
Jos hallitus pitää vaalit keväällä, sitä syytetään kansanterveyden huomiotta jättämisestä (ja vimmasta saada kuntavaalit pois päiväjärjestyksestä ennen kuin tehdään päätöksiä verojen korotuksista tai leikkauksista).
Jos hallitus siirtää vaalit myöhemmäksi, siitäkin on osa oppositiosta jo ehtinyt laatia raivokkaita teorioita, että sillä pelattaisiin aikaa saavuttaa parempi suosio äänestäjien keskuudessa, ettei tule niin paljon takkiin vaaleissa.
Tekipä hallitus mitä tahansa, näyttää siltä että sitä ratkaisua tullaan kritisoimaan opposition taholta.
Ilmoita asiaton viesti
”Tekipä hallitus mitä tahansa, näyttää siltä että sitä ratkaisua tullaan kritisoimaan opposition taholta.”
Elämme poikkeuksellisia aikoja!
Ilmoita asiaton viesti
Vaalit ovat kieltämättä pelottava asia, joten mitä pidemmälle siirretään, sen parempi. Muutos pelottaa meitä kaikkia!
On tärkeä muistaa, että äänestämättä jättäminen on ihan jokaisen perusoikeus. Jos et käykään äänestämässä, niin poliisi ei hae, eikä Jumala iske salamalla.
Ilmoita asiaton viesti
Lehtitietojen mukaan puoluesihteerit olivat yhtä mieltä siitä, että vaaleja ei siirretä. Tällöin on käytännössä selvää, että siirtoehdotus ei voisi mennä läpi edes hallituksessa, saati eduskunnassa. Tällöin tietysti oikeusministerin pitää sanoa ministeriönsä virkamiehille, ettei asian valmisteluun enää käytetä aikaa, olipa hän itse asiasta mitä mieltä tahansa.
Kuntavaalien siirtäminen syksyyn olisi perusteltua etenkin siksi, että tartuntojen pelko vähentää äänestysaktiivisuutta, joten vaalitulos vastaa kansan näkemyksiä vieläkin huonommin kuin muuten.
Vaaleja ei kuitenkaan siirretä, koska muut puolueet haluavat Keskustalle vaalitappion, tajuamatta, että jos se tulee ja Keskusta sen takia vetäytyy pois hallituksesta, seurauksena on pitkäaikainen hallituspula ja todennäköisesti virkamieshallitus ainakin seuraaviin eduskuntavaaleihin asti.
Ilmoita asiaton viesti