Tuotot kuuluvat tilallisille

Olen ostanut Haapamäen risteysasemataajaman ainoasta kaupasta kevytmaitoa. Tölkissä lukee: ”Tuotot aina tilallisille”. Maaseututaajaman kaupasta on saatavilla havaintoni mukaan vain tätä ”vapaan lehmän maitoa”.

Maaseudulla halutaan ymmärtää kotimaisen ruuan ja sen tuottajien arvo. Olen huomannut asiakkaiden arvostavan tätä kotimaisen ruuan suosimista ja tuottajien työn tukemista. Kotimaisen ruuan todellinen arvo huomattaisiin vasta sitten, jos ruuasta tulisi puutetta.

Onneksi tätä ei ole näköpiirissä, vaikka kuivuus onkin haitannut maamme eri puolilla kasvustoja. Sadosta ennakoidaan onneksi tulevan silti normaali. Joka kesä aina tapahtuu jossain päin maata sääoloista johtuen menetyksiä ja tappioita. Siksi nytkin voi katsoa luottavasti tulevaan talveen.

Mutta mitä tapahtuisi, jos tulisi todellisia katovuosia useitakin peräkkäin? Suomessa on on mielestäni viime vuosina vastuuttomasti puolitettu ja vielä siitäkin alennettu kaikilla sektoreilla varmuusvarastointia. Joku voi sanoa, että eihän missään muuallakaan ole varmuusvarastointia ja ”mehän olemme nyt jo pitkään olleet EU:ssa”.

Tuo ajattelu mitä suurinta vastuuttomuutta. Suomen olisi pikaisesti kaikin tavoin parannettava laaja-alaisesti huoltovarmuutta niin ruuan, lääkkeiden ja kaikkien muidenkin ihmisten ja tuotantoeläinten perustarpeiden osalta. Silloin voisimme myyntien kautta tarvittaessa auttaa muitakin.

”Talossa pitää olla aina oma vara, vieraan vara ja vielä jäämisenkin vara”.

0
LauriOinonen
Keskusta Keuruu

Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.)
Kansanedustaja (kesk) 1999-2011
Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu