Turha kiire on vaarallista

Suomessa koronatilanne jatkuu ja on erityisesti pääkaupunkiseudulla paha. Valitettavaa on se, että eräät ovat jo väsyneet rajoituksiin ja suosituksiin ja tietoisesti haluavat uhmata niitä. Jos omasta itsestä nämä henkilöt eivät haluaisikaan välittää, on tässä tarttuvan ja hengenvaarallisen kulkutaudin todellisuudessa ajateltava muita. On suurta itsekkyyttä tietoisesti uhmata rajoituksia ja suosituksia.

Aikoinaan suositeltiin liikenteeseen ohjetta ”yhteispelillä se sujuu”. Nyt tuntuu liikenteessäkin tämä unohtuneen ja pahasti. Tehdään mielettömiä ohituksia ja uhmataan lakeja ja liikennesääntöjä ja ennen kaikkea muiden oikeutta turvallisuuteen liikenteessä.

Mihin ihmeeseen on liian monilla niin kiire, että muutaman sekunnin takia tarvitsee ohittaa ja kiilata toisen eteen liikenteessä? Annetaanko meillä nykyään liian nuorille ajokortteja? Olisiko annettava enemmän teoriaopetusta ja painotettava tarkkaa ja vastuullista liikennesääntöjen noudattamista? Olisiko palattava entiseen käytäntöön, että ajokortin saanut ei saa ensimmäisen ajokorttivuotensa aikana ajaa 80km/h korkeammilla nopeuksilla?

Kun liikenteessä näyttävät säännöt unohtuvan ja etuilu on ryöstäytynyt valloilleen, ei ole ihme, jos koronasuosituksiakaan eivät kaikki noudata. Kuten liikenteessäkin on tässäkin kyseessä henki ja terveys sekä omalta kohdalta että kaikkien muidenkin osalta.

Karu todellisuus on se, että usein täysin syytön osapuoli menehtyy ja vammautuu liikenneonnettomuuksissa. Juuri näin on koronan rajoitusten ja suositustenkin rikkomusten ja laiminlyöntien sekä piittaamattoman käyttäytymisen kohdalla. Uhmakas suositusten rikkoja voi levittää viruksen hyvinkin laajalti ja viruksen edetessä exponentiaalisesti voi tulos olla suuri katastrofi. Sivulliset ja syyttömät joutuvat kärsimään.

Kulkutautivaara on kovaa todellisuuttta, vaikka virus ei näy, ei ole korvin kuultavissa, ei haistettavissa, ei maistettavissa eikä tuntoaistillekaan havaittavissa. Kulkutautivaara jatkuu läpi kevään ja estää monet asiat vielä kesälläkin.Tämä tulee tajuta, ymmärtää ja käsittää.

Olen jo pitkään tuonut esille kuntavaalien siirtoa syksyyn ja uuden valtuustokauden aloittamista aiempaan normaaliin tapaan vuodenvaihteessa. Kesäkuun vaalit ovat täynnä ongelmia vaalityössä ennen vaaleja, vaalitilanteissa ennakkoäänestyksissä ja vaalipäivänä kuin vaalien jälkeenkin. Tämä tulisi myös tajuta, ymmärtää ja ja käsittää.

Kesälomakausi on mahdollisimman huono kaikille kunnallisille valinnoille ja uusien toimelinten aloituksille. Kaikki toiminnalliset syyt selvästi puoltavat kuntavaalien siirtoa syksylle ja uusien päättäjien ja toimielinten työn alkamista kalenterivuoden vaihteessa. Samanpituinen neljän vuoden työkausi on tuolloinkin tehtäviin valittavilla edessään.

 

+2
LauriOinonen
Keskusta Keuruu

Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.)
Kansanedustaja (kesk) 1999-2011
Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu