Uudenmaan kaikki radat henkilöliikenteenkin käyttöön

Olen voimakkaasti puolustanut olemassa olevien ratojen henkilöliikennettä. Tämä on tuottanut tulostakin kolmen maakunnan alueella Haapamäen risteysasemalta Tampereelle, Jyväskylään ja Seinäjoelle. Nämä ovat osa valtakunnan rataverkon henkilöliikennettä keskisessä Suomessa.

Nyt olen Keskustan kansanedustajaehdokkaana Uudellamaalla ja haluan keskustelua henkilöliikenteen palauttamisesta niille kolmelle rataosalle maakunnassa, joilta henkilöliikenne on jo pitkään puuttunut. Nopean autoistumisen vuosikymmeninä, jolloin maantiet eivät olleet ruuhkautuneita ja pääkaupungissakin paikoituksen sai kätevästi ja polttoaineet olivat halpoja, on ihan ymmärrettävää vaikkakaan ei mielestäni hyväksyttävää, että junaliikennettä väheksyttiin.

Nyt polttoaineiden hinnat ovat huippukorkeat ja korkea taso hinnoissa pienin vaihteluin on tullut jäädäkseen. Liikenneruuhkat pahenevat ja paikoitus yhä enemmän ainakin aikaa ja rahaa vievä ongelma. Mielestäni nyt olisi selvitettävä Uudenmaan raideliikenteen mahdollisuudet koko maakunnassa sekä lisätä junavuoroja ja pysähdyspaikkoja että erityisesti palauttaa henkilöliikenne kaikille olemassa oleville radoille.

Näitä rataosuuksia on kolme. Karjaa-Lohja-Hyvinkää osuuden henkilöjunaliikenne olisi elvyttävä piristysruiske monille radanvarren taajamalle ja Lohjan seudulle. Junayhteydet avautuisivat koko Suomeen kotiasemilta. Esimerkiksi Lohjalta pääsisi kätevästi Hankoon, Turkuun ja Hyvinkään kautta koko Suomen monihaaraiselle eri suuntiin vaihtoehtoja tarjoavalle rataverkostolle. Rataa on kunnostettu ja sähköistys on ovella odottamassa.

Uudenmaan monet mahdollisuudet avautuisivat uudella tavalla oman maakunnan sisällä ja yhteyksissä naapurimaakuntiin ja seutukuntiin. Kun aikanaan olin opettajana Lohjalla, ennätin vielä kokea kiskobussimatkan Hyvinkäältä Lohjalle ja pohjoisesta tullessa matka kävi kätevästi.

Toinen rataosa on Porvoo-Kerava. Tällä hetkellä vain Keravalta Olliin asti on huippukunnostettu ja sähköistetty rata, mutta junilla voi liikennöidä muulla käyttövoimalla koko rataosuudella. Dieselvetoisia kiskobusseja voitaisiin saada nopeasti uudistamalla pääkaupunkiseudun poistuvaa liikennekalustoa Hyvinkäällä Suomen Kiskokalustotehtaalla. Täällä voitaisiin tuloksekkaasti kunnostaa liikennekalustoa myös maamme muille sähköistämättömille rataosuuksille, joilla on usein tungosta vähäisen liikennekaluston vuoksi.

Kolmas rataosuus on Loviisa-Lahti. Tämäkin rata on kunnossa tavaralogistiikan ansiosta. Mutta henkilöliikenne puuttuu ja junamatka Loviisasta ei onnistu nykyään.

Väitän vahvasti, että esittämäni kolmen rataosan henkilöliikenteen palauttaminen olisi koko maakunnan elinvoiman mitä mielekkäintä elinvoiman kehitystä. Yhdyskunnat saisivat arvaamattomankin suurta kehityksen ja uuden nousun mahdollisuutta. Rantaradan varrella voi nähdä kuinka yllättävän nopeasti ovat junapysähdysten taajamat kasvaneet. Haluan jotain tällaista tapahtuvan koko Uudenmaan alueella ja kautta maan.

Uudellamaalla ovat tässä maassa suurimmat mahdollisuudet rautateiden henkilöliikenteen palauttamisen mahdollistamaan kasvuun, koska täällä on eniten ratoja ja niiden vaikutuspiirissä on monia eri kokoisia yhdyskuntia.

Koko Uudenmaan elinvoiman kasvu edistäisi tasapuolista maakunnan kehitystä reunojaan myöten yhdessä naapurimaakuntien ja pääkaupungin kanssa. Uusimaa saisi koko maakunnasta kiinteät ja suorat siteet myös muuhun Suomeen.

LauriOinonen
Keskusta Keuruu
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Keuruun kaupunginvaltuuston 1.vpj.
Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.)
Keuruun varuskunnan sivutoiminen sotilaspastori 1973-1990
Kansanedustaja (kesk) 1999-2011
Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla
Kansanedustajaehdokas ,Keskusta, Uusimaa 2023

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu