Voisiko rautatie- ja sisävesilogistiikkaa liittää kokonaisuudeksi?

Maassamme on ainutkertainen sisävesien verkosto. Aiemmin se oli mielekkäästi liitetty rataverkostoomme. Nyt tämä hyvin aiemmin toiminut järjestely puuttunee miltei kokonaan, vaikka laivat  ja eri nostojärjestelmät ovat kehittyneet. Kallis Keitele-Päijänne kanavakin palvelee vain vähäistä matkailua ja yksityistä veneilyä.

Maassamme ovat edelleen vesistöt olemassa. Pari vuosikymmentä sitten Suomessa innovatiivisesti kehitettiin kevyt kennomainen metallirakenne antamaan lujuutta mutta samalla myös keveyttä mahdollisille sisävesiemme aluksille. Tutkimusten mukaan ne pystyisivät liikennöimään jopa 70-80 cm paksussa jäässäkin.

Olisiko nyt aika rakentaa noita aluksia, joilla voisi kuljettaa puutavaraa satamaratojen luokse. Monia satamaratoja on vastuuttomasti purettu, mutta ratakäytävät lienevät pääosin olemassa ja pianhan niille voitaisiin rakentaa toimintakelpoiset radat lähiasemilta.

Missä määrin voitaisiin siirtää logistiikkaa maanteiltä vesi- ja rautatiereiteille? Oletan, että paljonkin voitaisiin siirtää Suomessakin vesiteille järvien ja jokien maassa, kun tätä tapahtuu mittavasti länsi- ja keski-Euroopassa, vaikka niissä järviä onkin tuntuvasti vähemmän kuin Suomessa.

Vesiteiden ja rautateiden yhteiskäyttö voisi tuntuvastikin vähentää maanteiden kasvavaa kulutusta ja ruuhkautumista. Minkä verran voitaisiin näissä menoissa saada säästöjä? Asioita tulisi ennakkoluulottomasti ja rohkeasti selvittää. Jos tämä halutaan nähdä mielekkääksi, kuten toivon, tulisi nopeasti tarttua toimeen ja käydä hyödyntämään aktiivisesti niitä mahdollisuuksia, joita ilman merkittäviä investointeja on jo olemassa. Toivon keskustelua aiheesta.

LauriOinonen
Keskusta Keuruu

Keuruun kaupunginvaltuuston 1.vpj.
Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.)
Keuruun varuskunnan sivutoiminen sotilaspastori 1973-1990
Kansanedustaja (kesk) 1999-2011
Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla
Kansanedustajaehdokas ,Keskusta, Uusimaa 2023

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu