Espoon epistola – eli miten puoluesihteeri Grönroos ampui omiaan selkään

Edellinen puheenvuoroni herätti keskustelua ja kysymyksiä. Hyvä.

Pääasiallisena kysymyksenä monella lienee se, mihin perustan väitteeni siitä, että nimenomaan puoluesihteeri Simo Grönroos pilasi Espoon Perussuomalaisten vaalit.

Simo Grönroos allekirjoitti erokirjeet, jolla potkittiin puolueesta kaikki Espoon Perussuomalaisten valitsemat puheenjohtajat. Nämä kirjeet olivat käytännössä laukaus koko espoolaisen ehdokaskatraamme selkään.

Potkuperuste on jotain huonon vitsin ja tragikomedian välillä. Tämä selviää erotetun puheenjohtaja Paavo Määtän koostamasta PDF:stä, joka lähetettiin Perussuomalaiselle eduskuntaryhmälle, suurelle joukolle espoolaisia perussuomalaisia ja puoluehallitukselle pari päivää vaalien jälkeen.

Kymmenet espoolaiset riviperussuomalaiset osoittivat suoraselkäisyytensä ja hämmästelivät pitkässä sähköpostikeskustelussa käytännössä kuorossa, miten ihmeessä potkut ovat voineet tapahtua yhden ainoan entisen varavaltuutetun väliaikaisen, jo ratkaistun ongelman takia.

Keskustelu jatkui, vaikka Grönroos ja tämän sisukkaat hännystelijät yrittivät pelotella keskustelua hiljaiseksi monin eri keinoin.

Tulta päin, espoolaiset!

Nostan teille jokaiselle hattua, kun uskalsitte puhua puolueemme ylimmälle johdolle puoluesihteerin laukomasta omasta maalista, ankarasta pelottelusta huolimatta.

Osaamaton vai pahantahtoinen?

Pidin suuni kiinni tähän asti, koska en halunnut sotkea kuntavaalejamme sen enempää ja toivoin saavani vastauksia.

Turhaan.

Pidin alusta lähtien potkuja osoituksena puoluesihteeri Grönroosin osaamattomuudesta tai pahantahtoisuudesta. Mikään ei estänyt Grönroosia tyytymästä paikallistason ratkaisuun ja rangaistuksiin, mutta hän ehdoin tahdoin päätti viedä asian lisäksi puoluehallituksen käsiteltäväksi.

Siksi synti on Grönroosin. Siksi se on osaamattomuuden tai pahantahtoisuuden merkki.

Se on merkki osaamattomuudesta, jos Grönroos todella kuvitteli, että maan toisiksi suurimman kaupungin paikallisosaston puheenjohtajien ja vaalipäällikön potkiminen puolueesta kaksi kuukautta ennen vaaleja ei sekoittaisi Espoon pakkaa täysin – erityisesti kun paikallisosasto ajautui samalla käytännössä rahattomaan tilaan. Pakkamme meni niin täydellisesti sekaisin, että Grönroosin ”auttama” varavaltuutettukin putosi valtuustosta kokonaan!

Se on merkki pahantahtoisuudesta, jos Grönroos oivalsi etukäteen laittavansa koko Espoon vaalit vaakalaudalle yhden ainoan ehdokkaan takia – mutta päätti silti vetää liipaisimesta.

Eihän se paikallisosaston kaaos puoluesihteeriin vaikuttaisi. Vanhoilla meriiteillä hän itse kyllä uusi valtuustopaikkansa, ilman sen ihmeellisempää kampanjointiakin.

Mitä sitten, jos listalle oli saatu yli 80 uutta ehdokasta, jotka olisivat varmasti kaivanneet apuja vaalipäälliköltä? Mitäs heistä – kun puheenjohtajien naamat eivät miellyttäneet, niin ulos vaan, vaikka sitten ilman järjellisesti perusteltavaa syytä.

Potkuperuste on vitsi

Määtän koostamassa PDF:ssä on julkaistu hänen itsensä ja Espoon Perussuomalaiset ry:n entisen 1. varapuheenjohtaja Cia Grönbergin saamat erokirjeet, joiden allekirjoittajana on Simo Grönroos.

Kirjeistä selviää, että erottamisperusteena käytettiin yhden ainoan ehdokkaan vaihtamista maaliskuiselta ehdokaslistalta. Se oli kuulemma niin karmaiseva ja puoluetta vahingoittanut rikos, että ainoa oikeutettu tuomio oli potkut puolueesta.

Mitä sitten, jos paikallisyhdistyksen hallitus oli antanut mandaatin vaaliasiamiehelle muuttaa tarvittaessa ehdokaslistaa?

Mitä sitten, jos pudotettu kaveri saatiinkin takaisin ehdokaslistalle käytännössä seuraavana päivänä, eikä mitään todellista vahinkoa vielä edes tapahtunut?

Mitä sitten, jos potkujen takia aiheutui huomattavasti enemmän konkreettista vahinkoa Espoon vaalityölle kuin yhden entisen varavaltuutetun vaihtamisesta toiseen ehdokkaaseen?

(Kontekstina Espoon gallupeja vuodelta 2021 – helmikuussa meille luvattiin 14,1%, huhti-toukokuussa 14,3%, potkujen jälkeen toukokuun lopulla 11,7% ja lopulta kannatukseksi jäi 10,5%. Edellisissä vaaleissa 9,8%.)

Ei vastauksia

Espoon Perussuomalaisten kevätkokouksessa vaalien jälkeen, kysyin Simolta suoraan useampaan kertaan, koko yleisön edessä, mikä ihme teki tästä yksittäisestä entisestä varavaltuutetusta niin häikäisevän kaverin, että maan toisiksi suurimman kaupungin vaalit voitiin uhrata vain hänen takiaan.

Puoluehallituksen ei tarvitse perustella päätöksiään,” oli ainoa vastaukseen verrattava selitys, mikä Simolta tuli.

Tämän jälkeen Simo keskittyi lähinnä luettelemaan puoluehallituksen jäseniä, kiihtyen silmin nähden siitä, että joku kehtasi kyseenalaistaa hänen allekirjoittamansa päätöksen.

En ollut ainoa siinä kokouksessa, joka huomasi, ettei mitään perusteltua vastausta tullut. Siksi minä nostan tästä aiheesta metelin nyt.

Vitsihän on siinä, ettei potkupäätöstä oikein voi perustella – ainakaan selvinpäin tai normaalilla logiikalla.

Grönroos vetosi Helsingin Sanomissa pelkkiin lillukanvarsiin, sillä potkukirjeissä lukee ainoastaan menettely yhden ainoan ehdokkaan kohdalla.

Täten mikä tahansa muu perustelu on puhdasta roskaa. Ja Simo tietänee sen kyllä.

Espoo ei ole nimittäin ainoa paikka, missä Simon vetämä puoluehallitus on pistänyt pakettia sekaisin – joko osaamattomuuttaan tai pahantahtoisuuttaan. Satuin vain Espoossa olemaan asfaltintasolla, yrittämässä pelastaa sitä, mitä pelastettavissa oli, vaikka koko ehdokaskööriämme olikin ammuttu selkään.

Mutta eihän se Simoon vaikuttanut. Hänhän se veti liipaisimesta.

Lauri Pajunen
Espoon Perussuomalaiset ry:n hallituksen sihteeri 1-6/2021
Espoon Perussuomalaisten telttatapahtumavastaava kuntavaaleissa 2021 

——

Kuva: Pexels.com / Harrison Haines

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu