Simo vaihtoon! Kuntavaalit sössittiin johdosta käsin!

Perussuomalaisen kentän on uskallettava puhua puolueestaan rehdisti ja avoimesti. Muuten kuntavaalipettymykset saavat jatkoa.

Kuntavaalit tulivat ja menivät. Matkan varrella ehdin tutustua lukuisiin loistaviin tyyppeihin ja sain todeta riviperussuomalaisen olevan edelleen maan rautaisin kenttätyöntekijä – vaikka Espoossa jouduimmekin tekemään kampanjaa rahattomina, väistellen puoluejohdosta tullutta ristitulta. En nyt puhu enempää espoolaisesta farssista, jossa puoluesihteeri Simo Grönroos esitti pääosaa.

Asia on vielä selvitettävänä. Siitä kerron lisää joskus toiste, se ei ole tämän puheenvuoron aihe.

Haluan nostaa esille sen, että Perussuomalaiselle puolueelle kuntavaalit olivat raskas pettymys. Monissa paikoissa tehtiin hieno tulos. Valtuutettujen määrä kaksin- tai jopa kolminkertaistui. Yleisellä tasolla petyttiin kovasti kun tulos ei ollut gallupien povaama 19% vaan 14%.

Persuja äänestävä väki ei käynyt uurnilla. Ei ollut paloa eikä intoa.

Kuntavaalikampanja oli vetelä kuin kukko viinissä, ilman viiniä tai kukkoa.

Kampanjan pääkokki – Simo Grönroos ei oikein osannut hoitaa sitä. Samalla kun mentiin vanhan mukaan, niin puoluesihteerin henkilöjohtaminen meni lähinnä erottamisiksi. Kirves heilui ja keskustelevat ja osaavat ihmiset saivat kenkää. Ihmiset kauhistuivat – tätäkö se perussuomalaisten sisäpolitiikka on? Voiko sitä julkisesti sanoa?

Ihmiset ihmettelevät: kenelle tätä puoluetta pedataan? Järjestyksen takuumiehen hännystelijöille vai kentällä ja maakunnissa uurastavalle perusjäsenelle? Miksei asioista keskustella? Miksi kaikki on virallisesti niin hyvin? Eikö kukaan halua puhua?

Noh. Jonkunhan se on nostettava pää juoksuhaudasta ensimmäisenä, mikäli tässä keskustelua halutaan käydä.

Tulta päin.

Vaiettu vaalitulos

Kuntavaalituloksesta ei voi kuitenkaan puhua. Se on tabu. Virallisesti tehtiin hyvä tulos.

Kaikki odottivat parempaa ja moni on tajunnut, että tämä tulos saatiin lähinnä puheenjohtaja Jussi Halla-ahon loistavalla karismalla. Espoon telttatapahtumavastaavana näin asfaltin tasolla kuinka uhrautuvaisia ja pyyteettömästi puolueen eteen töitä tekeviä ihmisiä Perussuomalaisten rivistöstä löytyy. He auttoivat jaksamaan läpi lähes kuukauden kestäneen telttakampanjan, jonka ansiosta saimme Espoossa pelastettua sen, mikä pelastettavissa oli.

Nyt ollaan sitten täysin pimeässä. Nyt vaalien jälkeen puolueen lehti ei ilmesty. Keskustelua ei oikein sallita, eikä asioita uskalleta nostaa esille. Uudellamaalla Perussuomalaiset kasvatti kannatustaan noin 6 prosenttiyksikköä – kun luvusta jätetään Espoo pois. Täten voidaan hyvin sanoa, että Espoossa kannatuksemme olisi pitänyt kasvaa 6,7 prosenttia, eikä suinkaan tätä naurettavaa 0,7 prosenttia.

Simosta halutaan päästä jo eroon, mutta asiasta ei rohjeta puhua

Tämä keskustelunpelko riivaa koko puoluekenttää.

Olen ottanut hieman selvää asioista ja tunnetila on sama ympäri koko Perus-Suomen. Puoluesihteeriin ollaan hyvin tyytymättömiä, mutta kukaan ei uskalla ottaa asiaa esille. On kuin meillä olisi tehty kampanja vanhalla Fiat Puntolla – jota pitää ajaa aina samojen määräysten mukaan. Öljyt on pihalla, mutta Iso Roban insinööri on tyytyväinen. Missä ne tehot olivat? Miksi kenttä ei syty, kun puoluesihteeri poseeraa villamyssy päässä ja tapittaa umpimielisenä kameraa?

Simon uudet sääntömuutosehdotukset korostavat tätä pelon ilmapiirin leviämistä. Ei keskustella, kun pelätään, että käy kuin Espoossa.

Vaiennetaan. Pelotellaan. Erotetaan.

Tilanne on vähän samanlainen kuin vuonna 2017 kunnallisvaalien jälkeen. Silloin kukaan ei voinut sanoa ääneen, että se Timo Soinihan se tyri ne vaalit. Piti vaan sinnitellä. Kunnes sitten päästiin vaihtamaan puheenjohtaja Mestariin. Ilma vaihtui. Turhimukset lähtivät.

Kesän puoluekokouksesta tulee erittäin mielenkiintoinen Halla-ahon ilmoitettua jättävänsä puheenjohtajan tehtävät. Jussi ei halua ummehtunutta ilmaa ympärilleen. Mutta mikäli keskustelua ei sallita puoluesihteerinvirasta tai se tyrehdytetään heti, niin siitä seuraa, että puolue jakaantuu. Helsingin herroihin ja maakunnan väkeen. Yksioikoiseen johtoon ja kenttään, jolta ei sen enempää kysellä.

Se olisi todella sääli – koko Suomen kannalta.

Onko perussuomalainen puolueväki näin helposti vaiennettavissa?

Lauri Pajunen
Espoon Perussuomalaiset ry:n hallituksen sihteeri 1-6/2021
Espoon Perussuomalaisten telttatapahtumavastaava kuntavaaleissa 2021 

Ja kohta ehkä entinen perussuomalainen, kun uskalsin avata suuni. Toivon kuitenkin, että avoin keskustelu kuuluu myös perussuomalaisille.

Olemmehan kuitenkin sananvapauspuolue.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu