Suomettumisen aika on ohi

Kun tuli tieto, että Suomi hakee NATO-jäsenyyttä, mutta Ruotsi ei, yritti Sosiaalidemokraattien pitkäaikainen ulkoministeri Erkki Tuomioja estää jäsenhakemuksen. Sosiaalidemokraateista löytyy vielä muutamia suomettumisen ajan politiikkoja, jotka ovat käyttäneet valtaansa varsinkin puolueen sisäpiirissä ja valiokuntien kabineteissa. Nimiä mainitakseni näitä ovat Erkki Tuomioja, Kimmo Kiljunen ja Tarja Halonen (muistatteko Sputnik-rokotetapausen). Tuomioja oli yhteydessä Ruotsin mediaan myös ja kertoi suunnitelmasta perustaa Suomi-Ruotsi-puolustusliitto Natoon liittymisen sijaan. Kertoo ilmeisesti siitä, kuinka hän on käyttänyt suurta valtaan Suomessa, koska lähtee tällaiseen hankkeeseen julkisuudessa.

Kuuntelin Youtubesta joitain Tuomiojan keskusteluja ajalta, jolloin Venäjä oli miehittänyt edit: Krimin 2014. Hän oli Venäjän puolella ja arvosteli jyrkästi Ukrainan johtoa korruptoituneeksi. Hänen mielestään Ukraina oli hyvin vähän aikaa ollut itsenäinen, vain sen ajan kun Neuvostoliitto romahti. Nyt kun kuuntelin hänen mielipiteitään kirjaesittelyssä Työväenliikkeen kirjaston streamillä hän tuomitsi jo Venäjän toimet Ukrainassa jyrkästi. Suomettumisen aika on ohi.

Venäjän etupiiriajattelusta kuulin ensimmäisen kerran suomettumisen ajan toisinajattelijasta ja Kekkosen arkkivihollisesta Georg C. Ehrnroothista elämäkerran kirjoittaneelta historioitsija Riku Keski-Rauskalta. Hän oli kuullut asiasta jo 2012 ja Tuomioja ei tiennyt asiasta mitään?

Lainaus keskustelemme Venäjän etupiiriajattelusta ja Suomen asemasta Venäjän naapurina Twitterissä Keski-Rauskan kanssa.

 

Suosittelen muutamia keskusteluita suomettumisen ja NATO-jäsenyyden osalta.

Youtube:

Ivan Puopolo: Kommunismi, Kekkonen ja toisinajattelija Ehrnrooth – vieraana historioitsija Riku Keski-Rauska

Puheenaihe: Ukrainan sota: Venäjän strategia ja suurvaltapolitiikka (Petteri Kajanmaa)

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu