Suomalaisen yhteiskunnan kaksoisstandardit

Jokaiselle demokratiaa, tasa-arvoa ja sääntöyhteiskuntaa kannattavalle lienee selvää, että kansalaisten ja maassamme toimivien järjestöjen kohtelu tulisi olla tasapuolista. Kaikkien tulisi pelata samoilla säännöillä.

Tämä ei kuitenkaan toteudu yhteiskunnassamme kuin vain periaatteellisesti ja pinnallisesti. Syvemmällä ja käytännön elämässä ja politiikassa on valittuja mielipiteitä, joiden ajaminen antaa, jos nyt ei lain edessä, niin yhteiskunnallisen hyväksynnän edessä eri vapauksia. On olemassa kaksoisstandardit, vaikka kukaan ei sitä halua myöntää.

Kuten jotkut ehkä jo arvasi, kirjoitukseni sai kipinän Elokapinan viimeisimmästä demokratiaa halventavasta vandalismista, jota jotkut virheellisesti mielenosoitukseksi kutsuu. Reaktio tempaukseen oli oikeiston puolelta asiallisen tuomitseva, mutta vihervasemmisto toi häpeilemättä, ja kenties huomaamattaan kaksoisstandardinsa esiin – laeista ei tarvitse piitata, kunhan ajaa heidän mielestä oikeaa asiaa.

Vihreiden ja vasemmiston kansanedustajat hyväksyvät asian ja kannustavat kyseiseen toimintaan, joko hiljaisesti tai julkisesti. Helsingin kaupunginvaltuustossa esiteltiin jopa kaksi aloitetta, jossa vaaditaan pidättäytymään vahingonkorvausten vaatimisesta luontoaktivisteilta. Nämä kaksi vihreiden ja vasemmistoliiton edustajien aloitetta tuo häikäilemättömästi esiin mainitsemani yhteiskunnallisen epäkohdan. Luontoaktivistit haluttaisiin nostaa lain yläpuolelle ja antaa heidän käydä pyhää sotaansa.

Lakien ja asetuksien tulisi olla kaikille samat, mutta kuvitelkaapa jonkin muun mielipiteen ilmaisu vastaavilla keinoilla. Maastamme löytyy esimerkiksi paljon ihmisiä, jotka pitävät islamisaatiota uhkana maallemme. Tämä on kyseenalaistettu, mutta ihan laillinen ja perusteltavissa oleva mielipide, saahan sitä suojella arvokkaaksi katsomiaan asioita, joillekin se on erityisesti luonto, joillekin suomalaisuus ja siihen liittyvä kulttuuri, länsimainen demokratia ja yhteiskuntarauha.

Mutta mitä olisi tapahtunut, jos kyseisen iskun demokratiamme keskeisintä historiallista rakennusta vandalisoidakseen olisi tehnyt esimerkiksi islamisaatiosta huolissaan olevat tahot? Voitte kuvitella sen yhteiskunnallisen kivityksen määrää. Ja auta armias, jos joku poliitikko ei sitä ehdottomasti tuomitsisi.

Islamisaatiosta huolestuneet on kirjoitukseen otettu mukaan yhtenä esimerkkinä mielipiteestä ympäristöasioista huolestuneiden rinnalle. En halua kirjoituksellani vastustaa uskonnonvapautta, tai syrjiä muslimeita, mutta haluan tuoda esiin sen, että on muitakin arvoja kuin luontoarvot. Jonkin tahon ehdottomasti tärkeiksi katsomia mielipiteitä löytyy näiden lisäksi paljon muitakin, ja kuten näitä kahta ääriesimerkkiä, niitä arvotetaan erilailla riippuen siitä miten tämän hetkisessä mielipideilmastossa hyväksyttyjä ne ovat. Tätä kirjoittaessa joudun jopa pohtimaan, onko hyväksyttävää käyttää tuota edes esimerkkinä, vai poistaako Uusi Suomi tämän kirjoituksen.

Kannatatko sinä joko tiedostamattomasti tai tiedostaen kaksoisstandardeja?

Aiheeseen liittyen kansalaisaloite Elokapinan lakkauttamiseksi on kerännyt muutamassa päivässä 75 tuhatta allekirjoitusta. Aloite ei tule menemään läpi, koska eihän eduskunta edes lakkauttamisesta voi päättää vaan sen tekee oikeuslaitos. Allekirjoitin kuitenkin itse kyseisen aloitteen ihan vaan kannanottona. Tällaiset aloitteet ovat osa yhteiskunnallista keskustelua, jossa kansalaiset tuo mielipiteensä ilmi somessa huutelun sijaan virallisesti vahvasti tunnistautuen.

Vaikka luontoa tulee suojella, niin ei ole oikein, että ilmastoahdistuksesta sekaisin menneet saa luonnonsuojelun nimissä käydä pyhää sotaa keinoja kaihtamatta. Ei ole oikein, että jonkun tietyn agendan ja mielipiteen ajaminen nostetaan eriarvoiseen asemaan ja yhteiskunnallisesti hyväksytään se, että yhden ryhmän ei tarvitse noudattaa kokoontumislakia, joka määrittää ja turvaa mielenosoitusoikeuden Suomessa. Elokapina hyväksikäyttää muttei kunnioita kokoontumislakia, he rikkovat lakia tarkoituksella ja heidät palkitaan siitä erityisen suurella huomiolla. Tämä ei ole oikein eikä yhteiskuntajärjestyksemme mukaista.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu