Kaikki työttömät ovat terveitä ja työkykyisiä, vai ovatko sittenkään….

Kaikki Suomen työttömät ovat terveitä ja työkykyisiä, vai ovatko sittenkään? Kaikki yli kuusikymppisetkin oletettavasti hakevat intoa puhkuen töitä, kuin myös heitä nuoremmat terveyden perikuvat. Jos näin ei tapahdu ihan kaikkien kohdalla, niin siitäpä päästäänkin yleistäen johtopäätökseen, työttömät ovat laiskoja, työhaluttomia laitapuolen kulkijoita, joten hip hurraa, kyllä nyt täytyy helpottaa ulkomaisen työvoiman tarveharkintaa, kun suomalaisia ei saa töihin. Palkat alas ja työttömät ylös palkattomiin töihin niin sanotusti sosiaaliturvaa vastaan, vai miten tämä nyt oikein menikään.

Työpaikkoja on olevinaan julmetusti, mutta jospa ne jaoteltaisiin ryhmiin. Siis sillä periaatteella, että työpaikat, joista tienaa elantonsa, työpaikat joiden ansion lisäksi täytyy hakea sosiaaliturvaa lisäksi, työpaikat joista ei varsinaisesti makseta palkkaa. Niinpä sitten tiedettäisiin, minkälaista työvoimaa oikein tarvittaisiin. Reservityövoiman määrä jostain syystä halutaan pitää suurena keinolla millä hyvänsä. Kyllähän varsin vajaakuntoisestakin voi jollain keinolla puristaa viimeisetkin mehut irti ja vieläpä ilman palkanmaksuvelvoitetta, kun oikein rutistetaan.

Tähän johtopäätökseen tulin nyt siitä syystä, kun Kela kitsastelee sairauspäivärahoissa, vaikka vaikuttaisi viisaalta ratkaisulta vanhemmasta ja raihnaisemmasta päästä työvoimaa siirtää nimenomaan vähiten työkuntoiset työkyvyttömyyseläkkeelle, mikäli kuntoutuminen ei ole mahdollista. Siis eläkeikää lähestyviä ei edes haluta kuntouttaa, mutta eipä haluta päästää eläkkeellekään. Työssä oleva henkilö voi sairastaessaan hakeutua sairauslomalle, mutta työtön ei. Oli kunto mikä hyvänsä, täytyy työttömän olla aktiivisena työnhakijana valmiina kokoaikaiseen työhön. Kyllähän työtön sairauslomatodistuksen ja mahdollisen B-lausunnon saa, mutta vaikka tilanteen olisi todennut jonkin alan erikoislääkäri, löytyy Kelasta vielä erikoisempi lääkäri mitätöimään todistukset ja sillä selvä. Sen voisi vielä jotenkin ymmärtää, jos kävisi kutsu Kelan ns. asiantuntijalääkärin juttusille ja siinä sitten yritettäisiin aikaansaada ihmeparantuminen, mutta eihän se niin mene.

Taannoin Lex Lindström päästi kuusikymppisiä eläkkeelle oikein reilumman satsin kerralla, olivat sitten kipeitä tai terveitä, mutta silloin olikin tilastojen siivouspäivä. Nyt eletään aikoja, kun siivotaan vain kivut ja vaivat pois ilman mitään hoitoja, tai parannuskeinoja. Tasan ei käy onnen lahjat, mutta tilastot, ne ovat tärkeimmät. Jospa pidettäisiinkin sellaiset siivoustalkoot, että vajaakuntoiset ja etenkin vanhemmat vajaakuntoiset päästettäisiin vapaalle työttömyyden ikeestä.

Voisi olettaa, että sairaslomia ja B-lausuntoja kirjoittavien ammattitaitoisten lääkäreiden omanarvon tunnon päälle kävisi Kelan käytännöt väheksyä heidän ammattitaitoaan. Varmaan niin tapahtuukin, mutta eipä taida olla mahdollisuutta muuttaa asioita ja poliitikoille se kuuluisikin laittaa stoppi mielivaltaiselle näkymättömien lääkärien käytännölle. Onhan sitä yritetty, mutta jäänyt vähän vaiheeseen. Odotellaanpa, tuleeko valmista, tosin eipä taida olla toivoa nykyhallituksen aikana.

lempan

Tavallinen tasamaan tallaaja ilman poliittisia meriittejä, tosin jäsenkorttia kannan periaatteesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu