Kelan pöytälaatikko-ohjeet asiointipalvelussa

Uutisotsikoissa on näkynyt viime aikoina Kelaan kohdistuneista tukien väärinkäytöksistä. Niitä väitetään tapahtuvan kuitenkin vuosittain yli 2 000 ja määrän oletetaan olevan kasvussa. Kiinnostaisi tietää, mitkä kaikki tapaukset tulkitaan väärinkäytöksiksi ja miten ne syntyvät, kun asiointi on toisinaan kovin hankalaa ja monimutkaista. Melkoisessa ohjeviidakossa  rehellinen kansalainenkin joutuu kahlaamaan, eikä taida koskaan tehdä oikein.  Reilu peli puolin ja toisin voisi olla edes tavoitteena, kun vaikuttaa siltä, että Kelassakin on käytössä jonkinlaisia pöytälaatikko-ohjeistuksia.

Otan tähän esimerkkinä seuraavan: Jos olet työtön ja sairastat, niin mitä teet?

Seuraava ohjeistus on JHL:n työttömyyskassan sivuilta.

Jos sairautesi kestää yhdenjaksoisesti sairauspäivärahan omavastuuajan verran eli sairastumispäivän ja 9 seuraavaa arkipäivää lauantait mukaan lukien, ilmoita sairauspäivät hakemuksessasi. Työttömyyskassa voi maksaa ansiopäivärahaa sairauspäivärahan omavastuuajalta

  1. Sinun tulee täyttää eWertti Nettikassassa muutettava jatkohakemus, jotta pääset merkitsemään sairauslomapäivät hakemukseen. Merkitse kyseisille päiville ”sairas”.
  2. Sairausloman aikana ensisijainen päivärahan maksaja on Kela. Työttömyyskassa voi maksaa ansiopäivärahaa enintään Kelan sairauspäivärahaan kuuluvan omavastuuajan ajalta.
  3. Ilmoita TE-toimistolle sairauslomasi kestosta.

Toisin tulkitsee KELA. Sinun pitäisi pysyä työttömänä työnhakijana ikään kuin varmistaaksesi toimeentulosi. Tämä kävi selväksi puhelinkeskustelun yhteydessä. Onhan se toki yleistä ja aina vaara olemassa, että Kelan ”asiantuntijalääkäri” tyrmää koko sairausloman vastoin ammattitaitoisen sairausloman tarpeen todenneen lääkärin näkemystä, joka on nähnyt potilaan, sekä perehtynyt kokonaistilanteeseen. Sairauspäivärahaa ei silloin Kela maksa.

Kelan verkkosivuilla mainitaan seuraavasti: ”Jos olet työtön työnhakija, voit saada sairauspäivärahaa. Sairauspäivärahan omavastuuajalta maksetaan työttömyyspäivärahaa. Toimita työkyvyttömyydestäsi lääkärintodistus Kelaan ja ilmoita sairastumisestasi työ- ja elinkeinotoimistoon. Merkitse sairauspäivät myös työttömyysajan ilmoitukseen. Sairauspäivärahaa ja työttömyysetuutta ei makseta samalta ajalta.”

Aika yksiin menee työttömyyskassan ohjeiden mukaan, joten todella omituista on se, että tulkitaan työttömän sairaudesta huolimatta olevan työttömänä työnhakijana valmiina vastaanottamaan kokoaikatyötä, siis ”toimeentulon turvaamiseksi.”  Jos kertaalleen myönnettyyn sairaspäivärahapäätökseen liittyvä sairausloma jatkuu, riittää se, että vie todistuksen, mutta kun viet B-lausunnon, kaikki menee katkolle siihen asti, kunnes ”asiantuntijalääkäri” on sanottavansa sanonut.

 

Riskinsä on siinäkin, jos on työttömänä työnhakijana silloin, kun töissä käyminen olisi mahdotonta ja tuleekin yllättäen työtarjous. Ei se vaikuta ihan rehelliseltäkään olla työkyvyttömänä työttömyystilastojen jatkeena ja vieläpä vastoin työttömyyskassan ja Kelan verkkosivuilta löytyvää ohjeistusta, mutta puhelinpalvelussa asiat tulkitaankin aivan toisin jonkin muun käytännön mukaan. On se omituista, kun ei suoraan verkkosivuilla ohjeisteta vastaavasti, mitä puhelimitse ohjeistetaan. Näinkö etenkin ikääntyneempien työttömien sairauspäiväraha päiviä yritetään pitää alhaisina, että työkyvyttömyyseläkkeen myöntäminen ei tulisi ajankohtaiseksi. Haluaisinpa nähdä ne ohjeistukset, joiden mukaisesti Kelan hakemuskäsittelijöitä on ohjeistettu toimimaan/neuvomaan asiakkaita.

lempan

Tavallinen tasamaan tallaaja ilman poliittisia meriittejä, tosin jäsenkorttia kannan periaatteesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu