KELAtaanpa eläkeläisten asemasta nykyajan Suomessa

Meistä suomalaisista merkittävä osa kuuluu siihen sukupolveen, joka oli tervetullutta työmarkkinoille jo heti pakollisen oppivelvollisuuden jälkeen, eikä sitä sen koommin etenkään vähävaraisissa perheissä pitemmälle mietitty. Eläkettä alkoi kertymään vasta 23-vuotiaana, joten monikin teki töitä noin 7 vuotta ilman kertymää, töitä kun riitti, eikä vaadittu kortteja, työkokemusta, eikä todistuksia siinä määrin, kuin nykyisin. Monelle teollisuustyöntekijälle kuitenkin koitti ajat, jolloin työpaikat menivät muille maille ja koitti toisenlainen todellisuus. Nyt eläkeiässä oleville on tullut eteen aika, jolloin on vain edessä ankea todellisuus, jos työeläke on jäänyt kertymältään kovin pieneksi. Hinnat nousevat huimaa vauhtia, ruoka, sähkö, polttoaineet, likimain kaikki, mikä on välttämätöntä.

Kirjoitin aiemmin tekstin, ”Sähkön hinta, asuminen ja Kelan käytännöt”, joten laitan sen linkkinä tähän. Vielä sitä kirjoittaessani en ollut tarkemmin miettinyt, mikä on kaikkien korotusten lopputulos pienituloiselle eläkeläiselle, mutta nyt tiedän ja vaikuttaa siltä, että eipä ole loukusta ulospääsyä.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lempan/sahkon-hinta-asuminen-ja-kelan-kaytannot/

Yleensä aktiivinen ja ajatteleva ihminen etsii ratkaisua ongelmiin, mutta jos on vähäinen työeläke, eipä niitä ratkaisuja löydy, kun aina tulee mahdottomuus vastaan.

Työeläkelaitoksen sivulla kerrotaan, että voit siirtyä vanhuuseläkkeelle, kun olet täyttänyt alimman vanhuuseläkeikäsi ja sieltä löytyy laskuri asian tarkistamiseksi. Kelassa asia on toisin ja ikäraja on 65 vuotta, jos et hae varhennettua vanhuuseläkettä, mikä pienentää eläkkeen määrää. Siis työeläkelaitoksen mukaan vanhuuseläkkeellä, mutta Kelan mukaan työkyvyttömyyseläkkeellä, kunnes täytät sen 65 vuotta. Mitäpä sillä niin olisi väliä, millä eläkkeellä sitä on, mutta jos nyt etsit ratkaisua hinnannousujen aiheuttamaan ankeaan tilanteeseen, työ ei ole helppo ratkaisu, vaikka jotain pystyisitkin tekemään ja maksaisit jopa veroja. Se on varmaa, ettet etenkään työkyvyttömyyseläkkeellä olleena pysty tienaamaan sitä määrää, että korjaisit taloudellista tilannettasi siinä määrin, että hyötyisit siitä taloutesi tasapainossa pitämiseksi, entä miksi? No siksi, että jos tienaat vuodessa 994 euroa, lähtee asumistuki karisemaan välittömästi. Jos tienaat 885 euroa kuukaudessa, lähtee kansaneläkkeenä maksettu työkyvyttömyyseläke niin että hujahtaa. Lopputulemana ansiostasi ei paljon apuja jää, kun siitä vähentää verot, työntekijän TYEL-maksun ja työttömyysvakuutusmaksun. Sekin on jo lähes mahdottomuus löytää työnantajaa, joka maksaisi niin paljon, että vähät välittäisit asumistuen tarpeesta ja kansaneläkkeenä maksettavasta työkyvyttömyyseläkkeestä, eikä sekään helppoa, tai hyödyllistä ole, jos joutuu koko ajan pitämään laskukonetta raksuttamassa, ettet ylitä ansaintarajoja. Lopputulos saattaa koitua tappiolliseksi jo siitäkin syystä, että provisiohommissa voit hetken tienata hyvin, kunnes provikat voi unohtaa ja sittenpä vasta ongelmia onkin, eli jos ei varma tulo, se on erittäin epävarma. Kaiken lisäksi työkyvyttömyyseläkkeellä olevalle ei ole mitenkään varmaa, kuinka kunto kestää, vaikka kuinkakin olisi halua selviytyä tästä tilanteesta. Siis, kun täyttää 65 vuotta, se sääntö poistuu, että kansaneläkeosuus lähtisi, jos tienaa vähän enemmän, kuin sallitun rajamäärän, mutta sitä ennen ehtii talous kuralle ja joillakin menee luottotiedot, tai hermot.

Kannattaa siis lukea myös tuo laittamani linkki edellisestä kirjoituksestani, niin koko tilanne on paremmin ymmärrettävissä, mitä tarkoitan.

Esitän valtiovallalle, että ikäluokkani eläkkeellä olevien ostovoimaa ja yleensä selviytymistä helpotettaisiin edes sillä, että saisi tienata sisulla ja sinnikkyydellä sen, mitä sattuu irti saamaan ilman että se heti otetaan pois eläkkeen ja asumistuen poistona. En esittäisi tätä, jos nyt ei elettäisi hirvittävää hintojen korotusten aikaa ja jos muuten pidettäisiin pienellä eläkkeillä kituuttavien pärjäämisestä huolta. Sitä sopii miettiä, mitä sillä rahalla saa, minkä eläkkeet ja yleensä tuet nousevat ja luultavasti varakkaammatkin ymmärtää, että ei juuri mitään.

Eipä taida päättäjillemme olevan mikään ylpeydenaihe suomalaiset leipäjonot, jos yleensä kaikki heistä edes niiden olemassaoloa tiedostavat. Ensi talvena moni vähävarainen kärsii vilua ja nälkää, joten kannattaisi hallituksenkin muistaa, mitä kansaa edustavat ja jättää vähemmälle kaikki muu poseeraus, mikä ei Suomen kansan eduksi ole, vaan useimminkin päinvastoin.

 

+2
lempan
Perussuomalaiset Lohja

Tavallinen tasamaan tallaaja ilman poliittisia meriittejä, tosin jäsenkorttia kannan periaatteesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu