Miksi perintövero täytyy maksaa ennen perinnönjakoa?

Perintövero ei ole kovin yksiselitteinen asia, mutta perintöveron maksatuksen järkiperäistäminen olisi välttämätöntä. Jos perintövero kokonaan poistettaisiin, sen poiston myötä lähtisivät valtiolta 750 miljoonan euron verotuotot, tieto vuodelta 2020. Se nyt ei kuitenkaan saisikaan olla mikään ykköstavoite, että valtio saisi mahdollisimman paljon verotuottoja, vaan perintöverotuksen kohtuullisuus, järkevöitetty perintä ja tapauskohtainen harkinta olisivat oikeat tavoitteet.

Vaikka perintöä ei heti jaettaisi, verot tulevat maksettavaksi silloin, kun verohallinto niitä pyytää. Verohallinto siis tekee perukirjan perusteella perintöveropäätöksen ja käsittelyaika vaihtelee jonkin verran paikkakunnittain, mutta on yleensä 6 – 12 kuukautta, jopa yli. Perintöveron ensimmäinen eräpäivä on noin kolmen kuukauden kuluttua verotuspäätöksen postituksesta. Toinen eräpäivä on kahden kuukauden kuluttua ensimmäisestä eräpäivästä.  Perintövero pitää pääsääntöisesti maksaa, vaikka perittävän omaisuutta ei voida realisoida tai pesää ei jaeta.

Yleensä veroa maksetaan tulosta, mutta perintövero täytyy maksaa silloin, kun verohallinto on asian käsitellyt, vaikka perintö tulisi vuosien päästä, jos ollenkaan perinnön saajan/perintöveron maksajan elinaikana. Jos maksajana sattuu kuulumaan II veroluokkaan, vero on suurempi kuin veroluokkaan I kuuluvilla lähisukulaisilla, joilla tosin heilläkin saattaa olla melkoinen verotaakka riippuen perinnön määrästä. Perintövero on ulosottokelpoista, mikä kasvaa ulosotossa maksettavaksi tulevaa korkoa, joten vähävaraisen on jopa aiheellista miettiä, luopuuko perinnöstä, vai pyrkiikö järjestämään rahoituksen perintöveron maksamiseen. Tunnetasolla ajatellen saattaa olla kuitenkin vaikeaa/mahdotonta todeta, että ei kelpaa, ei halua ottaa vastaan, vaan kunnioittaa vainajan tahtoa, vaikka verotus aiheuttaakin huolia ja hankaluuksia.

Otetaanpa esimerkkitapauksena tilanne, jossa edesmennyt on ennen kuolemaansa päättänyt testamentata osuuden vähävaraiselle serkulle, joka on ollut lapsuudessa samaa perhettä. Tarkoituksena ei ole ennen taivasmatkaa tehdyllä testamentilla toimittaa serkkua verohelvettiin, mutta niinkin asia voi kääntyä, kun omaisuus koostuu asunto-osakkeesta, mihin leski päättää käyttää leskenoikeutta. Siinäpä onkin sitten nopean toiminnan miettiminen, sillä valtio haluaa veroja varsin nopeasti, vaikka perinnönjaon ajankohdasta ei ole mitään varmaa tietoa, koska leskenoikeus asuntoon voi kestää hänen elinaikansa. Kohtuullisempaa siis olisi, että verotettaisiin vasta siinä vaiheessa, kun omaisuus jaetaan. Kaikilla kun ei ole sellaista puskurirahastoa pankissa, mistä voisi veroja maksella kevyesti ja maksettavaa riittää pankkilainastakin korkoineen pitkäksi aikaa vähävaraiselle.

+7
lempan
Perussuomalaiset Lohja

Tavallinen tasamaan tallaaja ilman poliittisia meriittejä, tosin jäsenkorttia kannan periaatteesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu