Valtiotason politiikka kuuluu kuntavaalipuheisiin

Kuntavaalit lähenevät, vaalityö kiihtyy loppusuoralle ja keskustelujen asiapohja on melko laaja. Valtion politiikka vaikuttaa olevan merkittävässä roolissa, mikä näyttää aiheuttavan välillä jopa sanaharkkaa, kun osa on sitä mieltä, että pitäisi keskittyä yksinomaan kuntapolitiikkaan. Kuntapolitiikkaa hoitamaan nyt siis valtuutettuja valitaan, mutta ei se mielestäni tarkoita sitä, että vaalien alla keskustelua pitäisi käydä yksinomaan kunnallisella taholla tapahtuvasta päätöksenteosta. Kunnassa ei päätetä omavaltaisesti kunnallisesta toiminnasta, koska pääsuuntaukset ja monet tehtävät annetaan kunnille valtiollisten päätösten mukaisesti. Kunnan itsehallinto on rajallinen, vaikka mitä tahansa muuta väitettäisiin.

Valtiovarainministeriön yhteydessä toimii kuntatalouden ja -hallinnon neuvottelukunta, missä valtiovarainministeriön lisäksi edustettuina opetus- ja kulttuuriministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, sekä Suomen Kuntaliitto. Neuvottelukunnan tehtävänä on käsitellä valmisteluvaiheessa kuntien taloutta ja hallintoa koskevia kehittämissuunnitelmia ja lainsäädäntöhankkeita, valtion talousarvioehdotusta kuntataloutta koskevilta osilta, kuntien taloutta ja hallintoa koskevia hallituksen esityksiä ennen niiden käsittelyä valtioneuvostossa, valtion ja kuntien välistä kustannustenjakoa, sekä muita kuntien taloutta ja hallintoa koskevia asioita.

Valtion ja kuntien välinen yhteistyö on sitä, että Valtiovarainministeriö seuraa kuntien toimintaa ja taloutta. Valtion ja kuntien neuvottelumenettelyssä käsitellään kuntia koskevaa lainsäädäntöä, periaatteellisesti tärkeitä ja laajakantoisia kuntahallinnon ja -talouden asioita sekä valtion- ja kunnallishallinnon yhteensovittamista.

Siinä nyt systeemiä tähän asti, mutta muistetaan myös se, että lähes kaiken takana on EU, mitä hallitus ja osa oppositiostakin kuuliaisesti kumartaa ja sen tavoitteita palvelee. Kyllähän kuntapäättäjät ja kuntalaiset tietävät, millä EU-määräyksillä meitä hallitaan, tosin ihan kaikkia ei edes tiedetä. Oikeastaan ihan hyvä, että kuntapäättäjinä on myös muutamia kansanedustajia, niin ehkä ollaan lähempänä tietoisuutta, miten ja kuinka kaukaa meitä johdetaan. Kyllä sen jokainen valituksi tullut kuntapäättäjä oppii huomaamaan, mitä tehtäviä valtio kunnille antaa, mutta turhaa on kenenkään toimittajan tai yksityishenkilön vaalien alla jaaritella, miksi puhutaan valtion politiikasta, eikä kuntapolitiikasta.

Jokaisen valituksi pyrkivän valtuutetun ei tarvitse kuitenkaan olla mikään valtiotieteilijä, vaan oman ympäristönsä ja kuntansa asiantuntija omalla tavallaan, koska kyllä kuntatasoltakin pitää viestiä viedä valtion ylimmille päätäntäelimille ihan ruohonjuuritasolta asti.

0
lempan
Perussuomalaiset Lohja
Ehdolla kuntavaaleissa

Tavallinen tasamaan tallaaja ilman poliittisia meriittejä, tosin jäsenkorttia kannan periaatteesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu