Näin suomalaisiakin sumutetaan – se ei ole oikea yliopisto

Nettiä selatessa tulee jatkuvasti vastaan keskusteluja ja kannanottoja, joiden oheen tai lähteeksi on linkitetty YouTube-videoita, joissa tekijänä on vakuuttavalta kuulostava Prager University eli Prager U. Videot ovat usein viiden minuutin luentoja, sisältäen “tietopläjäyksiä” kansaa kahtia jakavista aiheista. Niillä on miljoonia katselukertoja. 

Pragerin videoita ilmaantuu, kun nettikeskustelun aiheena on esimerkiksi ilmastonmuutos, maahanmuutto tai niin sanottu kulttuurisota. Kulttuurisodalla tarkoitan tiivistetysti progressiivisten ja konservatiivisten arvojen ja niiden äänitorvien sekä kannattajien kisaa niin ilmatilasta kuin päätäntävallasta, etenkin Yhdysvalloissa.

Moni teistäkin on varmasti vuosien saatossa törmännyt nettiväittelyissä Prager U:n videoihin. Ne ovat laadukkaalla tuotantoarvolla toteutettuja ja niiden oranssinsinisessä maailmassa vierailevat kaiken maailman asiantuntijat näkemystensä kera. Videot ovat vakuuttavasti tehty ja onhan nyt hienoa, että kerrankin on korkeakoulu, oikein yliopisto, jonka nettivideoiden tuotantolaatu ei aiheuta myötähäpeää heti muutaman ensimmäisen sekunnin jälkeen.

Taasen muutaman sekunnin goolgaamisen jälkeen lentää kasvoille kuitenkin todellisuuden märkä rätti:

Prager ei ole mikään oikea akateeminen laitos. Se ei ole yliopisto. Sen videot eivät ole edes akateeminen kirjekurssi. Pragerista saatua tutkintotodistusta on fyysisesti mahdotonta käyttää edes vessapaperina, koska tällaista paperia ei voi olla olemassa.

Mikäs tämä laitos sitten on?

Prager University on yhdysvaltalaisen uuskonservatiivisen puheradiojuontajan ja salaliittoteoreetikko Dennis Pragerin vuonna 2009 luotsaama voittoa tavoittelematon järjestö, jonka agendalla on tiedottaa perustajansa sekä taustavoimiensa haluamaa näkökantaa. Pragerin rahoittajista löytyy muun muassa fossiilisilla polttoaineilla rahansa tehneitä miljardöörejä, joille ilmastodenialismin rummuttaminen edesauttaa tulosta, sekä arvokonservatiivisen näkökannan edistämiseen ajavia säätiöitä ja rahastoja.

Minusta on vastenmielistä, että ihmisiä kehdataan sumuttaa esiintymällä asiantuntijalaitoksena. Tämä halventaa tiedettä, tekee siitä faktojen ja tutkimustyön neutraalin esittämisen sijaan rahoittajapohjaisen mielipidekysymyksen. Pragerista tulee mieleen myös sama sumutuksen kaava, jota seksuaalivähemmistöjen oikeuksia vastustavat tahot ovat käyttäneet eli esiintyminen harhaanjohtavien nimien takaa. 

Esimerkki:

Jenkkilästä löytyy seuraavat järjestöt:

Academic Pediatric Association

American College of Pediatricians

American Academy of Pediatrics

Kaksi ylläolevista on tavallisia lastentauteihin ja -lääkäreihin liittyviä ammattijärjestöjä, yksi taas homovastaiseen kampanjointiin keskittynyt organisaatio. Tätä ei kuitenkaan nimen perusteella osaisi päätellä, saati edes arvata.

Varmasti joidenkin mielestä huutelen nyt vanhoja faktoja Pragerista ja toisten mielestä tällainen jonkun nettivideojenkkilafkan syynääminen on jonninjoutavaa. Nämä eivät silti poista kysymystä; voiko taho olla luotettava, jos se on sumuttanut sinua jo heti kättelyssä?

LeoLemmetty

Olen töissä Uuden Suomen toimituksessa ja blogipalveluissa. leo.lemmetty(ät)almamedia.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu