80 v junamatkailua

Päärautatieaseman hajotettu vessa

Junamatkailuni alkoi jo ennen talvisotaa 1939. Rajakylien väki evakuoitiin jo YH:n aikana, olin niin pieni että en muista ensimmäistä matkaani. Myöhemmistä sota-ajan matkoistakin on vain hataria muistikuvia. 1944 Punatähtiset ilmavoimat pommittivat evakkojunia ja saivat hengiltä satoja naisia, lapsia ja vanhuksia. Elisenvaarassa jopa vaunulastillinen kaatuneita tapettiin toiseen kertaan.

Sotien jälkeiset vuosikymmenet tuli ajeltua usein  Pohjanmaan rataa. Haapamäki jäi mieleen pysähdyspaikkana. Armeija-aikana kertautui härkävaunuissa matkustaminen. Myöhemmät vuosikymmenet sujuivat junissa mukavasti, konduktööriltä sai matkalipun ja ravintolavaunusta kaljaa ja kahvia.

Jos ihmisellä on rahaa niin silloin pystyy ostamaan ja maksamaan vaivatta mitä vaan. Mutta viime vuosina on junalipun hankkimiseen tullut  haastetta. Ainoa laillinen maksuväline seteli ei enää kelpaa junissa. Siitä tuli ongelma viime syksynä, ei raha enää kelvannut, uhattiin ulos heittämisellä ja poliisilla.

Tällä viikolla piti matkustaa Hämeenlinnaan katsomaan sairaalassa olevaa serkkupoikaa. Ajattelin että ostanpa Helsingin päärautatieasemalta lipun. Käväisi mielessä että mitähän VR on keksinyt matkustajien kiusaamiseksi. Ensimmäinen yllätys oli että suuri lippuhalli oli suljettu, remontti oli menossa. Sinne tulee ravintola. Ovessa oli lappu että osta liput uudesta VR-kioskista länsisiivestä. Vieressä seisoskeli neuvojia, entisiä konduktöörejä, he kertoivat että lipun voi ostaa myös viereisestä R-kioskista.

Ostin lipun automaatista. Vuosien varrella olen monta kertaa huomautellut henkilökunnalle että automaatin ohjeissa on virhe. Näytinkin sitä oppaalle, maksuvaiheessa ohje käskee painamaan OK-nappulaa mutta sellaista ei ole. Kokemuksesta tiedän että pitää painaa vihreää O-nappulaa.

Ennen junaan nousemista poikkesin vielä vessaan koska ei etukäteen tiedä missä junassa on sellainen. Vessa toimii yhdella eurolla. Ei se ole hääppönen, metroasemien vessat ovat
siistimpiä ja lisäksi ilmaisia. Nyt kohtasi lohduton näky, osa vessojen ovista oli revitty irti ja ovenpieliä murjottu. Pakko oli ottaa valokuvia todisteeksi, ei VR niitäkään usko mutta muistoksi.

Meillä eläkeläisillä alkaa vitsit olla vähissä. Mutta pitää vain lähteä rohkeasti junamatkalle, siellä tapaa mielenkiintoisia ihmisiä ravintolavaunussa. Jatkosta voi vain arvailla että VR:n alasajo jatkuu. Muutaman vuoden päästä VR yksityistetään ja johtajat saavat uusissa yhtiöissä hyväpalkkaisia ylipääjohtajan virkoja. Siihen asti he joutuvat kuuntelemaan asiakkaiden kitinöitä.

LeoMirala

Elämää 82 vuotta nähnyt originelli evakko, parantumaton humoristi, vääntää juttua vakavistakin aiheista, pahinta on kun joku uskoo niitä, nukutuslääkäri on ollut ainoa joka on saanut ukon hiljennettyä...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu