Talvisotani

Tasan 80 vuotta sitten puna-armeijan divisioonat hyökkäsivät  kotikylääni Manssilaan. Olin silloin kaksivuotias. Talvisota on vaikuttanut meidän kaikkien elämään koko ajan taustalla.

Syksyllä 1939 Saksa ja Neuvostoliitto jakoivat Euroopan, valloittivat  yhdessä Puolan. Nl sai Baltian maat ja Suomen. Ja heti Nl alkoi rakentaa  tukikohtia Baltian maihin. Suomikin alkoi varustautua tulevaan hyökkäykseen.

Kotikyläni Manssila oli ihan rajalla. Kesällä -39 yhtäkkiä yöllä oli ilmestynyt mahtava kuusiaita rajalle. Sen suojissa alkoi Rajakonnun bunkkerien teko. Mutta kaikki näkyi ja kuului. Kyläläisten pelon voi kuvitella.

Suomi mobilisoi armeijan Moskovan neuvottelujen alkaessa. Suojajoukon komentaja  vaati Salmissa rajakylien tyhjentämistä. Siviiliviranomaiset ja asukkaat eivät olleet halukkaita evakuointiin. Lopulta komentaja pakotti asukkaat poistumaan jotta sai rajavyöhykkeen miinoitettua.

Niinpä minutkin evakuoitiin jo lokakuun lopussa Rääkkylään. Salmin kylissä oli pienet oman kylän miehistä kootut partiot sodan syttyessä vastaanottamassa vihollisen divisioonia. Heidän tuskan ja pelon ymmärtää. 30 vuotias Latvuksen Heikki huusi kylän opettajalle Pekka Ruotsille, ”Eno, varo, tässä on miinoja.” Hetken päästä hän itse meni omaan miinaan ja silpoutui pahoin. Hänet jouduttiin jättämään.

Partioiden tehtävänä oli raportoida vihollisen liikkeistä ja räjäyttää sillat. Ensimmäinen puolustuslinja oli 30 kilometrin päässä kirkonkylässä Tulemajoen takana. Suurin osa pitäjän kylistä oli evakuoimatta, heille tulikin kiire.

Käsitykseni on, että armeijan johto oli paniikissa alkupäivät. Partiot eivät saaneet ohjeita. Suuri pitäjä Salmi menetettiin muutamassa päivässä. Mutta naapuripitäjien puolella rintamat viimein vakiintuivat ja kestivät sodan loppuun asti.

LeoMirala

Elämää 82 vuotta nähnyt originelli evakko, parantumaton humoristi, vääntää juttua vakavistakin aiheista, pahinta on kun joku uskoo niitä, nukutuslääkäri on ollut ainoa joka on saanut ukon hiljennettyä...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu