Varoitus Venäjälle
Kaksi kertaa on Venäjä tuhonnut kotini ja ajanut minut evakkoon. Siitä asti olen pelännyt kolmatta lähtöä. Mutta nyt en enää pelkää. Varoitan Venäjää ja venäläisiä yrittämästä samaa mikä on menossa Ukrainassa.
Tutustuin tänään Puolustusvoimien kalustonäyttelyyn. On meillä rautaa kohtalaisesti. Mutta suurimman vaikutuksen teki Puolustusvoimien henkilökunnan uudenlainen päättäväisyys. Leopardin ajaja kehui vaunun ketteryyttä, kaksi neitosta esittelivät ohjuksia. Siviilitkin huokuivat puolustusvalmiutta.
Meillä ei ole paraatijoukkoja. Ohimarssissa kolme rinnakkaista sotilasta harvoin sattuivat samalle linjalle. Mutta eipä se haittaa. Toivotan Suomelle ja Suomen Armeijalle kaikkea hyvää.
Leo Mirala, 84v alikersantti
Kaikkein tärkeintä on, ettei nyt olla enää yksin. Evakkojen ja kaatuneiden omainen täälläkin.
Ilmoita asiaton viesti
Äitini kokemus talvisodasta ei rajoittunut vain evakkomatkaan ja kodin menettämiseen, vaan sisälsi myös vankileirikokemuksen Kontupohjan perukoilla. Leirillä kuoli yksi hänen serkuistaan nälkään.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä pari vuotta sitten minua pidettiin järkensä menettäneenä, kun täälläkin palsta uskalsin ehdottaa, että Suomen paikka on NATOssa. Nyt muutkin suomalaiset ovat havahtuneet ajatukseen, että Suomenm paikka on tosiaan NATOssa.
Ilmoita asiaton viesti
Äiti oli evakko, ja isä sotainvalidi.
Epäluottamus ja epäluulo Venäjää kohtaan istuu syvällä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen jokseenkin kyllästynyt nykyiseen historian tutkimukseen, jossa osoitellaan kuinka Suomi innokkaasti liittyi Natsi-Saksaan Suur-Suomea tekemään.
Suomi kyllä liittyi Saksan rinnalle Neuvostoliittoa vastaan tehtävään sotaan. Ja varmaan innokkaasti. Mutta kaikilta nykyisiltä historian tutkijoilta ”unohtuu” mainitsematta, että Suomessa pelättiin ryssän miehittävän Suomen jo kesällä 1940! Ja siksi Suomi oli ”innokas” ottamaan apua mistä vain sitä oli tarjolla. Ei Ryti eikä sen paremmin Mannerheim ollet Suur-Suomen tekijöitä.
Viime päivinä olen katsellut pätevän historian-tutkijan Pekka Visurin luentoja Uu-Tuubista kuinka Suomi liittyi ja taisteli ”innokkaasti” Saksan rinnalla. On varmaan totta, että Ryti ja Mannerheim rikkoivat jopa Suomen lakia, kun sopimuksia Saksan kanssa tehtiin. Mutta Visuri ei kertaakaan maininnut sitä, että Suomen johto pelkäsi NL miehittävän Suomen minä hetkenä tahansa. Kansainvälisessä lehdistössä jopa avoimesti puhuttiin NL alkavan uuden sodan Suomen kanssa n. elok. 15 pv. 1940. Kaikki nämä yksityiskohdat ”unohtuivat” Visuilta kertomatta.
Oli erityisen irvokasta katsella kun Pekka Visuri oli Hannu Taanilan tunnilla vieraana. Taanila kommunistille tyypillisellä tyylillä räävi ja vääristeli Suomen tekoja. Eikä Pekka Visurilla ollut selkärankaa oikaista yhtään Taanilan irvistelyä.
Visuri pätevänä tutkijana kyllä tietää, että valehtelua on myös asioiden mainitsematta jättäminen. Jos tietäisin Pekka Visurin email-osoitteen lähettäisin hänelle kyselyn, että miksi historian-tutkijan täytyy valehdella omasta historiastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Risto Ryti ja Juho Kusti Paasikivi olivat vakaasti sitä mieltä talvisodan jälkeen keväällä 1940 että karjalaiset voisivat hyvin jäädä asuinsijoilleen!
Tätä on aika harvoin ollut keskustelussa nykyään eli melko unohdettu ja vaiettu tosiasia.
En siis ota kantaa mitenkään itse asiaan ja olenhan itsekin talvisodan evakon jälkeläinen tosin äitini pääsi sodan jälkeen heti muuttamaan takaisin koska kunta oli ja on edelleenkin nykyisen rajan tällä puolen.
Risto Ryti ei tainnut olla oikein pidetty siirtokarjalaisten keskuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Oliko se vielä niin, että määrätyn siirtymäajan jälkeen saavat paikoilleen jääneet päättää jäävätkö lopullisesti asumaan pakkoluovutetulle alueelle vai evakuoituvatko tynkä-Suomeen?
Luulen, että asian olisivat hyvissä ajoin päättäneet suomalaisten puolesta neuvostojohtajat. Siperiassa oli vanhastaan paljon muitakin suomalaisia. Stalinin mukaanhan Suomen kansa kokonaisuudessaan olisi helppo kuskata Siperiaan. Molotov lisäsi siihen, että vaikka kävellen.
Käsittämätön oli Rytin ja Paasikiven ajatus!? Uskoivatko todellakin, että neuvostojohdon kanssa olisi voinut pitävästi ja kotiinsa jääviä tyydyttävästi asian sopia?
Karjalaisen evakon poika olen minäkin syntyperältäni. Tuskin pappani perhe, isäni siinä mukana, olisi vähääkään ajatellut jäämistä itänaapurin valtaamalle kotikonnulle vaikka se olisi luvannut viisi hyvää ja kuusi kaunista.
Ilmoita asiaton viesti
Ryti ja Paasikivi olivat molemmat länsi-Suomesta lähtöisin. Lisäksi talousmiehiä molemmat ja sitä taustaa vasten varmaankin noin ajattelivat.
Lisäksi maailman historiassa ei kai väestön laajamittainen siirtyminen olekaan ollut vastaavissa tapauksissa kovin yleistä. Tai tosin en niin hyvin ole asiaan perehtynyt tältä osin.
Vaikka Ryti ja Paasikivi ovat Suomessa arvostettuja olleet niin tälläisiä sokeita pisteitä heistäkin löytyy. Ja paljon puhuttu talvisodan
yhtenäisyys ei sekään aivan vailla säröjä ole ollut ainakaan rauhan tultua.
Ilmoita asiaton viesti
”
Kaksi kertaa on Venäjä tuhonnut kotini ja ajanut minut evakkoon. Siitä asti olen pelännyt kolmatta lähtöä. ”
Jotkut evakot joutuivat vielä kolmannen kerran lähtemään. Eli ne jotka saivat elinkelvottoman siirtotilan viljelläkseen, niin Ruotsiinhan heidän tie vei.
Ilmoita asiaton viesti