No eihän tämäkään näin pitänyt mennä
Mutta menipä kuitenkin. Nimittäin, muistan ajan kun euro otettiin käyttöön, niin ns. isäntämiehet (rikkaat), kehuskelivat, että ei koskaan euroja oteta käyttöön, kyllä markkoja piisaa, sanoivat. Se miten markkojen on käynyt tiedetään….
Sitten toinen mielenkiintoinen asia tämäkin. Eipä ole vielä kauan siitä, kun tuulivoiman ärhäkkäät vastustajat vannoivat, että tuulimyllyt eivät pyöri päivääkään ilman tukiaisia ja että ilman tukia niitä ei rakenneta ainuttakaan. No, nyt niitä kuitenkin rakennetaan ennen näkemätöntä vauhtia ilman tukia lisää ja eikös se ole myöskin jo tosi asia, että tuulivoimalla tuotettu sähkö on kaikkein edullisinta sähköä tuottaa ja kuluttajan kuluttaa. Siis kuluttajan etujen mukaista touhua….
On muuten joskus kauan sitten hevosmiehetkin nauraneet ensimmäisille automobiileille, että noita ei koskaan oteta käyttöön. Niin se vaan tuo kehitys….
> tuulimyllyt eivät pyöri päivääkään ilman tukiaisia ja
> että ilman tukia niitä ei rakenneta ainuttakaan
Eikös tämä ole edelleen täysin tosi väittämä? Tuulimyllyjä ei ole kai pyöritetty päivääkään ilman tukiaisia, eikä yhtäkään ole kai rakennettu ilman tukia.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/suomessa-pyorii-kohta-300-tuulivoimalaa-ilman-veronmaksajien-tukea-vireilla-103-voimalaa-edessa-viela-miljardin-investoinnit/4a265876-a1b3-38c2-af0b-6cb124de8514
Ilmoita asiaton viesti
Muodollisesti ilman tukia ollaan uusia rakentamassa, mutta todellisuudessa ei, koska tuulivaihtelun takia tarvitaan aina kompensoivaa voimaa. Vihreässä innostuksessa tämä puoli asiasta on aina ”unohdettu” kertoa. Tuulivoiman käyttöaste on ollut luokkaa 30-35% uusimmilla ehkä hiukan korkeampi, mutta luku on tolkuttoman matala. Ei teollisuutta voi vaatia pyörimään tuulivoiman varassa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä on takuu syöttötariffi muuta kuin suoraa tukea ulkomaisille firmoille ja rahansiirtoa veroparatiiseihin. (Paitsi Pekkarisen)
Ilmoita asiaton viesti
””Sattumavoimien” ongelma ei ole niiden hinta. Vaikka saisimme paneelit ja tuulimyllyt ilmaiseksi ja asentaisimme niitä Suomeen sähkötehontarpeeseemme nähden kymmenkertaisen määrän, ne eivät toistaiseksi pysty korvaamaan mitään perinteistä tuotantomuotoa, ikävä kyllä.”
https://www.hs.fi/paivanlehti/28072017/art-2000005305141.html
Juuri nyt (1.1.2021 klo 16:00) tuottavat Pohjoismaiden ja Baltian kaikki tuhannet tuulivoimalat yhteensä vain yhden gigawatin tehon sähköverkkoomme. Muutama päivä sitten tuuliteho oli noin 16 gigawattia.
http://elstatistik.se/ (Alin kuvaaja.)
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoima on osa energiajärjestelmää, se ei ole koko energiajärjestelmä. Jännä juttu miten tämän hahmottaminen on vaikeaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuulivoima on osa energiajärjestelmää, se ei ole koko energiajärjestelmä. Jännä juttu miten tämän hahmottaminen on vaikeaa. ”
Toinen ”jännä juttu” on miten seuraavan totuuden hahmottaminen on, tai ainakin tuntuu siltä, miksi jotkut eivät kykene tajuamaan, että tuulisähkö on aina riippuvainen tuulesta. Eli perinteinen voimala voidaan kytkeä päälle vaikkapa 07022021 kello 13:25, mutta tuulella käypää ei voida, tai siis voidaan periaatteessa mutta…
Eli kai sille tuulienerigalle sijansa löytyy mutta varalle tarvitaan aina sitä perinteistäkin, perinteisen rinnalle ei välttämättä tarvitse rakentaa vastaavan kokoista voimalaa tyhjänpanttina seisomaan.
Ilmoita asiaton viesti
Energiajärjestelmä siis tarkoittaa kokonaisuutta. Kaikki jo tietävät, että tyvenessä ei tuulivoimala tuota tai yöllä ei aurinkovoimala tuota. Tätä ei enää tarvitsisi jauhaa. Joko voitaisiin päästä asiassa etenpäin?
Ilmoita asiaton viesti
”Energiajärjestelmä siis tarkoittaa kokonaisuutta. Kaikki jo tietävät, että tyvenessä ei tuulivoimala tuota tai yöllä ei aurinkovoimala tuota. Tätä ei enää tarvitsisi jauhaa. Joko voitaisiin päästä asiassa etenpäin? ”
Yritetään päästä eteenpäin, ja sitten kun saadaan kustannustehokas sähkön varastointijärjestelmä pystyyn, niin pääsemme melkoisen loikan eteenpäin.
Niin ja muuten kyllä sen aurinkovoiman tuottokin on näillä seuduilla ollut loppujen lopuksi kovin vähän nollasta poikkeavaa, siis merkittävissä määrin, ja päivälläkin.
Eli en näitä uusiutuvia, aurinko ja tuuli, henkeen enkä vereen vastusta, mutta se mikä hieman kismittää on niiden järjetön tuenta ja vielä mielettömämpi markkinointi maailmanpelastajina.
Ja mitä muuten tuohon jauhamiseen tulee, niin se oli järkevä tapa ”varastoida” energiaa pidemmäksikin aikaa, eli saatettiin sanoa, että nyt tuulee hyvin joten mennääpä jauhamaan viljaa vastaisen varalle.
Ilmoita asiaton viesti
Edelleen huomaan, että tämä energiajärjestelmän hahmottaminen on hakusessa. Jos minä nyt rakennan uuden tuulivoimalan, ei varastojen tarve siitä kasva mihinkään.
No sitten toisinpäin, energiajärjestelmän täytyy toimia siten että energiapula vältetään. Tähän liittyen kannattaa sähkön osalta muistaa, että olemme osa pohjoismaista energiajärjestelmää. Lämmön osalta varastoja rakennetaan suurissa kaupungeissa kaikenaikaa. Kulutusjoustoratkaisut kehittyvät siinä rinnalla.
Uudet tuulivoimalat eivät tarvitse tukia. Myös aurinkosähköjärjestelmät ovat kiinteistöissä kannattavia, eivätkä saa tukea.
Ilmoita asiaton viesti
Hahmottamista vaikeuttaa se tosiasia, että muutaman prosentin sähkötuotannolla siiretään paljon rahaa veroparatiiseihin.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tuulivoimarakentajat ole isoja firmoja ja kauppaketjua eikä ne edes ole vailla ilmaisia myllyjä ja paneeleita. Vaikuttaa että pystyvät ostamaan, pystyttämään ja vielä tienaamaan niillä, vaikka kuluttajat saavat sähkönsä edullisesti. Niin ja kunnat niistä kovasti kilpailevat saada alueilleen. Verotulot ja puhdas tapa tuottaa sähköä kiinnostaa kuntia.
Ilmoita asiaton viesti
Tuulimyllärit saavat sattumasähköstään 83,5 €/MWh ja heillä on aina etuoikeus verkkoon, kun sähköä tuottavat, mutta mitään velvollisuuksia ei ole taata riittävää tehoa verkkoon, vaan sen joutuvat muut toimijat varmistamaan.
Ei tuo minusta miltään halvalta vaikuta. Toki esim. Saksassa on mattimeikäläisten sähkö vielä kalliimpaa ja arvata voi mistä syystä.
Ilmoita asiaton viesti
Uusiin tuulivoimalaitoksiin tuo ei enää ole pätenyt 2017 marraskuun jälkeen. Uudet hakevoimalat sen sijaan saavat tuon 80 euron takuuhinnan vielä pari kuukautta.
Päästöikeudet ovat nyt se vaikuttava kilpailukykytekijä, joka suosii tuulivoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Peräti kymmenen vuotta jaksoivat isäntämiehet panna hanttiin EU:n eurolle.
Keskisen kyläkaupassa Tuurissa markat kelpasivat kaupankäynnissä vielä helmikuussa vuonna 2012, sillä markkojen lunastus Suomen Pankissa päättyi vasta helmikuun lopussa 2012.
P.S. Tuulimyllypuistot tulisi rauhoittaa tulevien sukupolvien ihmeteltäviksi todisteena nykyisen sukupolven ymmärtämättömyydestä luonnonvoimien käyttäytymisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Näitä luonnollisen kehityksen vastustajia löytyy historiasta ja nykyisyydestä roppakaupalla. Muistamme, mikä taho vastusti raivokkaasti peruskoulua, josta tuli menestys. Muistamme mitkä tahot vastustivat esim. naisten, työväen ja köyhälistön äänioikeutta, kahdeksantuntista työpäivää, viiden päivän työviikkoa, Helsingin metroa jne.
Tiedämme hyvin, mitkä tahot vastustavat esim. kuusituntista työpäivää, perustuloa, ilmastotoimia, autojen käyttövoiman muuttumista, kannabiksen hyödyn siirtämistä roistoilta valtiolle, mainitakseni vain muutaman sellaisen, joka tulee satavarmasti toteutumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, luonnollisen kehityksen vastustajia riittää. Esim. Satu Hassi huutaa, että pitää siirtyä ydinvoimasta uuteen tekniikkaan, tuulimyllyihin!
Ilmoita asiaton viesti
Fingrid Oy:n nettisivujen mukaan tuulivoiman tuotanto on ollut tänään 73MW kokonaiskulutuksen ollessa 10465MW, aurinkovoiman osuus on 0MW.
Suomeen tuodaan Ruotsista ja Venäjältä sähköä 2736MW, kun oma tuotanto ei riitä.
Rakentakaa vaan niitä tuulivoimaloita, jotta Suomen tulevat 700 000 sähköautoa saadaan ladattua.
Ilmoita asiaton viesti
Kovasti rakentavat ja uusia on vireillä. Hyvä että on yrityksiä jotka työllistävät ja tuovat kuntiin kaivattuja veroeuroja. Kuntajohtajat ovat oikein tyytyväisiä. Ja tietysti sähköä tarvitsevat kuluttajat. Minä ainakin olen tyytyväinen siitä, että sähkön hinta on halpunut paljon viimevuosien aikana. Suuret perinteiset energiayhtiöt eivät enää sanele hintoja.
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoiman vastustaminen on samaa kuin potkisi tutkainta vastaan.
Maailmalla rakennetaan kymmeniä ellei satoja ydinmyllyjä vastaava määrä tuulimyllyjä vuosittain.
Ja taitaa olla niin että lähes kaikki rakennetaan täysin markkinaehtoisesti ilman mitään takuusyöttötariffeja.
Nuo takuusyöttötariffit perustuivat jonkin sorttiseen kusetukseen. Tuulivoimayhtiöt esittivät myllyjen kustannuslaskelmat valtiolle siinä tarkoituksessa että saisivat tukea valtiolta. Laskelmat ovat voineet olla lievästi sanottuna yläkanttiin kustannusten suhteen ja alakanttiin sähkön tuotannon määrissä.
Eihän ole kuin 10 – 15 vuotta siitä kun sanottiin että ei Suomessa tuule niin paljoa että kannattaa ylipäätään rakentaa tuulivoimaloita.
Nyt niitä rakennetaan, yksityisellä rahoituksella eikä yksityinen yleensä laita rahaa sellaiseen joka ei kannata.
Vastustajat unohtavat myös sen oleellisen tuulivoimassa, saman asian mikä on vesivoimassa. Tuulivoima ei tarvitse polttoainetta. Ei tarvitse tuoda uraania, ei kaasua, ei öljyä, ei hiiltä. Eikä edes haketta.
Kotimainen puuraaka-aine voidaan jalostaa ja myydä valmiina tuotteina. Se mitä ei voida jalostaa voidaan sitten polttaa kaukolämpövoimaloissa joissa hyötysuhde on hyvin korkea.
Kokonaisuutena tästä seuraa suuri kansantaloudellinen hyöty.
Se, että aina ei tuule, on tosiasia jolle ei voida mitään. Ja sitä varten täytyy olla varavoimaa. Aivan kuten kuivien aikojen varalle vesivoima tarvitsee varavoimaa ja ydinvoimalat huoltoseisokkien ym. ajaksi.
Btw. Parikymmentä vuotta sitten olivat myös maalämpöpumput ja ilmalämpöpumput täyttä huuhaata joidenkin mielestä. Eivät ne toimi eivätkä ne kestä.
Näin väitettiin vaikka tiedettiin että jääkaappeja on ollut käytössä hyvällä menestyksellä sata vuotta ilman mitään ongelmia.
Nykyään yli puolet uusista omakotitaloista lämmitetään näillä ja hyvin menee.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuulivoima yltänyt saavutukseen, mitä siltä ei odotettu. Saa nähdä, mikä Suomen energiapolitiikan tulevaisuus sitten on.
Ilmoita asiaton viesti