Löytäjä saa pitää ja veronmaksaja siivoaa

Suomen kaivoslaki on erikoinen. Sen perusteella löytäjä saa pitää, valtauksen saa tehdä kuka tahansa lähes minne tahansa ja kaivostoiminnan ympäristövaikutuksista vastaavat viime kädessä veronmaksajat.


Koska Suomen kaivoslainsäädäntö on poikkeuksellisen löyhä ja maaperästäkin löytyy arvokkaita ja harvinaisia mineraaleja, on Suomi kaivosteollisuudelle houkutteleva kohde. Toivotan ulkomaiset toimijat tervetulleeksi harjoittamaan kaivostoimintaa Suomeen, kunhan kaivoslaki ensin saatetaan kansan edun mukaiseksi. Tällä hetkellä se ei sitä ole.

 

Maaperän mineraalit ovat arvokasta omaisuutta, joka ei uusiudu louhimisen jälkeen. Tuntuu uskomattomalta ajatella, että tällä hetkellä Suomessa tämä omaisuus yksinkertaisesti luovutetaan pois. Lähtökohtaisesti maaperän uusiutumattomien luonnonvarojen tulee kuulua valtiolle ja valtion tulee saada korvaus niiden hyödyntämisestä.

Toisekseen valtauksia saa tällä hetkellä tehdä varsin vapaasti esimerkiksi luonnonsuojelualueille. Mielenkiintoisia olivat myös ranskalaisen Cogeman vuonna 2004 Itä-Uudellamaalla tekemät, erittäin laajat valtaukset ja niiden seurauksena kaavailtu uraanikaivostoiminnan aloittaminen esimerkiksi Askolan kirkonkylässä. Valtausten yksipuolinen tekeminen luonnonsuojelualueille ja yksityisomistuksessa oleville alueille tulee kieltää. Lisäksi kunnilla ja viime kädessä valtiolla tulee olla oikeus estää asiattomaksi katsomansa kaivostoiminta.

Kaivoksilla on aina väistämättä ympäristövaikutuksia, ja yhtiöiden toiminnan vaatimustenmukaisuutta tulee valvoa jatkuvasti. Erityisen hankalaksi ympäristövaatimusten noudattaminen muodostuu toimintaa lopetettaessa, joten tällaisissa tapauksissa seurannan tulee olla erityisen tarkkaa.

Runsaasti uutisissa olleen Talvivaaran lisäksi Nivalassa sijaitsevan Hituran nikkelikaivoksen mentyä konkurssiin, kanadalainen emoyhtiö jätti kaivoksen sulkemisesta koituvat kustannukset veronmaksajien kuitattavaksi. Tällaisten tapausten estämiseksi jatkossa on otettava käyttöön kaivosten lakkauttamiskustannuksista viime kädessä vastaava rahasto, johon varoja kerätään kaivosteollisuuden voitoista.

 

Tämänhetkinen tilanne on kestämätön. Ulkomaiset kaivosjätit voivat tehdä valtauksia Suomeen hyvin vapaasti, hyötyä heille lahjoittamistamme maaperän mineraaleista ja vielä toiminnan loppuessa jättää laskun veronmaksajille. Ja näin siis itse laatimiamme lakeja noudattaen.

Koska voimme määritellä säännöt, joiden perusteella kaivostoimintaa Suomessa harjoitetaan, eikö kannattaisi varmistaa, että tekisimme niistä itsellemme edulliset?

Piditkö lukemastasi? Liity kannattajiin!

0
liikenteesta
Sitoutumaton Ulkomaat

Olen ehdolla kevään 2019 eduskuntavaaleissa Liberaalipuolueen sitoutumattomana ehdokkaana Uudenmaan vaalipiirissä. Haluan tarjota vaihtoehdon itseään ruokkivalle suurten puolueiden politiikalle ja sen rakentamalle vastakkainasettelulle, jossa ideoiden kelvollisuus riippuu siitä, kuka sen on esittänyt. Olemme kaikki samassa Suomi-veneessä ja on aika keskittyä sen eteenpäin kuljettamiseen yhdessä keskinäisen valtataistelun sijaan.
www.petrisuuronen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu