Hiiri valitsee ammattia suomeksi ja ukrainaksi

Siivoojahiiri imuroi avaruuspölyä vincentvangoghmaisen taivaan alla.

Miika valitsee ammatin -kirjan kuvitus on hilpeä ja teksti optimistinen ja kannustava. Pikkuhiiri Miika miettii, mitä hän tekee isona. Ryhtyisikö avaruuslentäjäksi ja löytäisi uusia tähtiä? Vaiko valokuvaaksi, joka erikoistuu ötököiden kuvaamiseen? Tai leipuriksi, poliisiksi, merikapteeniksi? Muutamassa kuvituksessa on vinkkauksia kuuluisien taiteilijoiden maalauksiin – kuten siinä, jossa siivoojahiiri imuroi avaruuspölyä; avaruus pölyineen on kuin Vincent van Goghia.
Isältään Miika saa hyvän neuvon:
”Luulen, että jos teet sitä, mistä pidät, ja joka auttaa muita, olet maailman onnellisin hiiri.”

Kirja on kaksikielinen: samoissa kansissa sama teksti ukrainaksi ja suomeksi. Sen on kirjoittanut ja kuvittanut Nataliia Deineka. Suomenkielinen käännös on Jari Aulan käsialaa. Kirja on saanut Suomen Kulttuurirahastolta tukea, jonka turvin sitä jaetaan Suomessa asuville ukrainalaislapsille.

Kirjan nimi on ukrainaksi Мишель обирає професію (Michel obiraje profesiju). Päähenkilöhiiren nimi on ukrainaksi Michel. Kyseessä on sanaleikki: nimi muistuttaa ukrainan kielen sanaa миша (misha), joka tarkoittaa hiirtä.

Kirjoittaja ja kuvittaja Nataliia Deinekalla oli Ukrainassa oma taidestudio, jossa hän opetti kuuden vuoden ajan lapsia piirtämään. Hän myös maalasi kuvia ja kiersi messuilla ja näyttelyissä.
– Tein Miika valitsee ammatin -kirjan, koska halusin näyttää lapsille, että mahdollisia ammatteja on paljon, mutta tärkeintä on tehdä mitä haluat, ja auttaa muita. Silloin olet todella onnellinen. Itse olen onnellinen, kun työskentelen lasten kanssa, kertoo tällä hetkellä Kuopiossa asuva taiteilija.

– – – – – – – –
Olen opiskellut kansalaisopistossa ukrainan alkeita. Vähänkö olin ylpeä, kun tajusin noin 80 % ukrainankielisestä osuudesta – onhan kyseessä sentään LASTEN kirja.
– – – – – – – –

Kirjaa voi tilata sen tekijältä. Tiedot löytyvät täältä.

Liisa Kaarina Heiskanen

Opin lukemaan viisivuotiaana.
Kadun vieläkin, että en lähtenyt opiskelemaan kirjallisuutta.
Lapsuuden ammattihaave kirjastonhoitaja.
Lukupiiriläinen. Kirjoitan blogia tunteella, en teorialla.
Kuvassa kanssani Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirja Hullun kirjoissa, näkökulmia suomalaiseen kylähulluuteen. Lukiessani mietin, milloin suomalainen suvaitsevaisuus on (ollut) kukkeimmillaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu