Rahasta, rakkaudesta ja valheista

Tämä kirja on sinulle, joka haluat suhteellisen nopeasti luettavia mutta tunteita herättäviä tarinoita. Ja sinulle, joka haluat lukea tarinoita, joissa pysyt kärryillä henkilöhahmoista.

Totta vai tarua -kirjan 14 kertomuksesta osa perustuu löyhästi tositapahtumiin ja tapaamisiin, joita brittikirjailija Jeffrey Archerin kohdalle on sattunut matkoilla Grantchesteristä Kalkuttaan, Christchurchista Kapkaupunkiin.

Muutama lyhyttarina onnistuu rakentamaan todellista jännitystä. Liki kaikki kirjan kertomukset päättyvät yllätyskäänteeseen, joka vetää maton lukijan alta.
Monen tarinan päähenkilöt ovat tunnistettavasti rahaa vääryydellä haalivia koijareita, joiden suunnitelmat toteutuvat – ja jotka onnistuvat jopa saamaan lukijan sympatiat puolelleen. Toisinaan taas petosta suunnitteleva saa kipeästi nenilleen, huijaaja tuleekin huijatuksi ja jää tuijottamaan tyhjää lompakkoa.
Yhdessä novelleista eläkkeelle jäänyt pariskunta haluaa viettää makeaa elämää matkusteluun liittyvien vakuutuspetosten turvin. Archer on kirjoittanut heidän varalleen kolme vaihtoehtoista tarinan lopetusta, joista lukija saa valita mieluisimman.

Yksi viehättävimmistä tarinoista kertoo amerikkalaisesta liftaritytöstä, joka nousee vanhan rämisevän auton kyytiin, keskustelee kuljettajan kanssa amerikkalaisesta kirjallisuudesta ja kehaisee heti alkuun Vihan hedelmät -kirjaa. Lopussa yllätys.

Muutama kertomus ajoittuu ensimmäisen ja toisen maailmansodan vuosiin, kuten se, jossa pelikavereiden pelin panoksena on elämä tai kuolema. Vankisellissä he joutuvat pohtimaan menneisyyttään ja syyllisyyksiään ja puntaroimaan eletyn elämänsä perusteella, kuka heistä neljästä saa jatkaa elämäänsä, keiden osa on tulla teloitetuksi. Tavallisten ihmiselämien ylle lankeaa sodan ja sattumanvaraisuuden synkeä varjo. Kohtalo säästää milloin veijarin, milloin vilpittömän.

Törmäsin kirjaan sattumalta kirjaston Ellibs-äänikirjaston tarjontaa selatessani. Suosittelen sattumia!

Archerilla itsellään on kokemusta lain rajan ylityksistä. Hän oli parlamentin alahuoneen jäsen ja edusti konservatiivipuoluetta ja myöhemmin konservatiivipuolueen PR-päällikkö. Poliittisella uralla hänelle ”sattui” muun muassa alibin väärentämisiä ja väärä vala, josta hän sai vankeutta.

Jeffrey Archer: Totta vai tarua
Ilmestynyt suomeksi 2021
Sitruunakustannus

Liisa Kaarina Heiskanen

Opin lukemaan viisivuotiaana.
Kadun vieläkin, että en lähtenyt opiskelemaan kirjallisuutta.
Lapsuuden ammattihaave kirjastonhoitaja.
Lukupiiriläinen. Kirjoitan blogia tunteella, en teorialla.
Kuvassa kanssani Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirja Hullun kirjoissa, näkökulmia suomalaiseen kylähulluuteen. Lukiessani mietin, milloin suomalainen suvaitsevaisuus on (ollut) kukkeimmillaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu