Haavisto teki onnistuneen Venäjän vierailun
Kuuntelen Eduskunnan keskustelua EU:n elpymispaketista. Valitettavan paljon vanhan kertausta. Liian vähän Euroopan unionia uudistavia elementtejä. Euroopan unioni on poliittinen projekti, jolla on sekä eettinen että oikeudellinen ulottuvuus. Kaikki kolme ulottuvuutta -poliittinen, oikeudellinen ja eettinen -ovat yhtä tärkeitä. Toista ei ole ilman toista eikä kumpaakaan ilman kolmatta.
Euroopan yhteiset elpymisratkaisut ovat välttämättömiä koronakriisistä selviämiseksi. Euroopan eettinen ydinsanoma on solidaarisuus. Se tarkoittaa ongelmien ratkaisua yhdessä toimimalla ja erityisesti vaikeuksissa olevien maiden ja ihmisryhmien auttamista selvitä vakavasta kriisistä. Koronakriisi on historiallisen vakava, josta yksikään maa ei yksin selviä.
Ilman yhteistä elvytystä Euroopalla olisi edessään pitkä taantuma.
Mistä EU:n onnistuminen riippuu? Tärkeintä on yhteistyö ja ennenkaikkea pitkän tähtäimen rakentava yhteistyö. Vihreä siirtymä on historiallinen projekti. Se on elpymisratkaisuissa yksi tärkeä elementti. EU:n sisäistä kritiikkiä ei pidä välttää – siihen pitää jopa rohkaista, mutta on muistettava tärkeä ja iso paradigman muutos. Maailma on todellakin kylä. Globaali maailma vaatii globaaleja ratkaisuja ja Suomelle paras tapa vaikuttaa globaaleihin ratkaisuihin on aktiivinen ja rakentava rooli Euroopan unionissa.
Ulkoministeri Pekka Haaviston vierailua Venäjällä on laajasti pidetty onnistuneena. Dialogi EU:n ja Venäjän välillä oli rakentava.Venäjä varmasti osaisi käyttää hyväkseen EU:n sisäisiä ristiriitoja. On pidettävä Venäjän kanssa yllä jatkuvaa dialogia aloilla, joissa se toimii kuten esimeriksi arktinen yhteistyö.
Venäjän Vierailulla Haavisto otti esille esimerkillisesti ja rehellisesti ihmisoikeuskysymykset. Erityisen tärkeä oli Haaviston toteamus, että Suomi pitää yllä mahdollisuutta hakea Naton jäsenyyttä. Suomi tekee itse ovat turvallisuuspoliittiset ratkaisunsa. Tuo itsestäänselvä lause on aina sanottava ääneen Venäjällä, mutta myös meille suomalaisille. On se vaan niin raskailla uhrauksilla lunastettu. Haavisto teki onnistuneen Venäjän vierailun.
Venäläinen Vzgljad-lehti kirjoittaa, että Haavisto tapasi eilen Pietarissa myös pietarilaista ”oppositiota.” Tästä en ole nähnyt Suomen lehdissä mitään mainintaa. Suomen konsulaatissa läsnä olivat Vzgljadin mukaan pietarilaiset kaupunginvaltuutetut Maksim Reznik ja Boris Vishnevski, ympäristöjärjestöjä edustavat Oleg Bodrov ja Jarovaja Varvara sekä historioitsija Nikita Lomagin.
https://vz.ru/news/2021/2/15/1085202.html
Ilmoita asiaton viesti
Suomi paheksuu. Mitä sitten? EU ei hyväksy. Mitä sitten? Eurooppa paheksuu eikä ollenkaan hyväksy. Mitä sitten?
Venäjä tekee ihan niin kuin haluaa, eikä EU mahda asialle yhtään mitään, vaikka jokaisen EU-maan ministeri vuorollaan kävisi Venäjällä paheksumassa ja kertomassa, ettemme hyväksy sen enempää Venäjän tekoja kuin kannanottojakaan.
Paljon melua, mutta ei vähääkään myönteisiä tuloksia tähän saakka. Sen sijaan Venäjä näyttää nyt umpioituvan entisestäänkin ja syyttää kaikesta EU:ta.
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto teki onnistuneen Venäjän vierailun
-eli karjala,salla ja petsamo palautettiin suomelle ?
-itäukraina ja krim oikeille omistajille myös ?
-alakurttti ja muut sotilastukikohdat riisuttu aseista ?
Skripalin,Politkovskajan,Nemtsovin ja monen muun murhan tilaajat selvitetty,Navalnyi vapautettu ja myrkytys tutkittu ?
Onnistunut vierailu ?
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa, että Haavisto kävi topakasti näyttämässä kaapin paikan Lavroville.
Nyt se Nordstream 2 laitetaan naftaliiniin ja kaikki muukin energiahankinta EU n jäsenmaihin Venäjältä lopetetaan. Selvä se.
Ilmoita asiaton viesti
Se järjetön energiariippuvuus Venäjästä pitää todellakin lopettaa. Jos jotain järkeä EU:ssa enää on, niin tehkööt nopeasti jotain tuolle asialle….
Sitä saanee odottaa… mutta otan mieluusti vastaan hyviä uutisia siltä rintamalta. Järjetöntä toimintaa vetää itselleen lisää riippuvuuksia potentiaalisesta uhkatekijästä. Taloudelliset siteet sitä ja tätä toki, mutta ei nyt pidä hirttää itseään liian kiinni Venäjään noin tärkeissä asioissa, kun voisi paremminkin lisätä omavaraisuuttakin EU:ssa/EU-maissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kremlin shakki pelissä haavistoa ei pidetty minään. Turhaan kävi uhittelemassa . Näpäytys on jo tulossa …
Ilmoita asiaton viesti
Kovasti ovat EU-jäsenyyden perustelut muuttuneet sitten 1994 kansanäänestyksen. Tuolloin äänestäjiä käännytettiin puhumalla talousunionista ja muusta hyvästä.
Nyt EU onkin muuttunut poliittiseksi unioniksi ja sen liittovaltiokehitykselle annetaan lisäpotkua yhteisellä velanotolla ja verotusoikeuksilla.
Atlantti-Seuran ja muiden Nato-yhdistysten johtoporukat näyttävät olevan kaikkein innokkaimpia Suomen nakertajia. Ja esiintyvät lähes jokaisessa Ylen Venäjää koskevassa keskusteluohjelmassa.
Yle ei edusta EU- ja Nato-asioissa minkäänlaista tasapuolisuutta. Se on seurausta kokoomus-demari aseveliakselin yksinvallassa Ylessä ja muuallakin mediassa.
Työsarkaa aseveliakselilla riittää, sillä suomalaisista vain viidennes kannattaa Natoon liittymistä.
Ilmoita asiaton viesti
”…sillä suomalaisista vain viidennes kannattaa Natoon liittymistä.
”
Se on tietenkin valitettavaa. Onneksi sentään kaltaisiasi kommunisteja kannattaa käsittääkseni vielä vähäisempi joukko. Se antaa sentään toivoa tulevaisuutta ajatellen eli ei ihan totalitarismia monikaan kannata lähtökohtaisesti. Monet ovat vain suomettuneisuuden sokaisemia tai lähtökohtaisesti hieman naiiveja. Noh, noista asioista voi tietenkin keskustella loputtomiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä hallitus markkinoi EU-jäsenyyttä kansalle turvallisuuspoliittisena linjanvetona jo ennen äänestystä.
Ilmoita asiaton viesti
”Erityisen tärkeä oli Haaviston toteamus, että Suomi pitää yllä mahdollisuutta hakea Naton jäsenyyttä. Suomi tekee itse ovat turvallisuuspoliittiset ratkaisunsa. Tuo itsestäänselvä lause on aina sanottava ääneen Venäjällä, mutta myös meille suomalaisille.
”
Valitettavasti sanottava suomalaisillekin, koska suomettuneisuus jäi tänne elämään muiden maiden mennessä järkevämpään suuntaan (Viro, Latvia, Liettua yms. tulevat ensin mieleen).
No se on kamalan kiva etteivät kaikki ole Putinin/Venäjän hyödyllisiä palvelijoita demareissakaan kai… Lipponen ja Halonen sun muut tulevat mieleen ikävinä tapauksina demareissa Venäjän puudeleina omista syistään.
Tuo NATO-vastaisuus ei ole kamalan harvinaista Suomessa muutoinkaan – lähinnä valtavirtaa, valitettavasti. Toivottavasti siitä ei joudu jatkossa kärsimään kuten joskus tyhmästä päästä kärsii koko kroppa.
Haavisto toimi kohtuullisen ok kait sen mukaan ainakin mitä olen lukenut. Hyvä homma ja siitä pitää miehelle antaa pisteet mikäli noin kivasti meni.
Ilmoita asiaton viesti
Krimille kävi niin kuin kävi juuri siksi että Ukraina ei ole edes EU:n jäsen. Putinin touhut Ukrainassa ja Georgiassa ovat oivallinen oppitunti siitä minkä verrran kalsarimyrkyttäjän hyvään tahtoon on luottamista. Venäläinen runoilija ja filologi Olga Sedakova sanoo kirjassaan Veštšestvo tšelovetšnosti (Ihmisyyden aine, 2019), että Krimin kaappaaminen vei häneltä viimeisetkin illuusiot. Vielä viime vuosikymmenellä saattoi ajatella, että Venäjän kansa ja valta ovat vastakkaisia. Nyt vallitsee täysi pimeys: on paljastunut, että valta ja kansa ovat militaristisessa hysteriassa yhtä. Stalinia ihailee 80 prosenttia venäläisistä. Miettikääpä miltä kuulostaisi jos 80 % saksalaisista olisi sitä mieltä että pohjimmiltaan Hitler oli hyvä jätkä.
Saksassa ulospääsyä natsismin shokista etsittiin oman syyllisyyden tunteesta. Venäjällä taas ei ole syntynyt oman syyllisyyden teemaa lähimenneisyyden käsittelyssä. Neuvostoliiton romahduksen syitä ei koskaan kerrottu kansalle, mikä jätti tilaa tulehtuneelle populismille. Jos aikoinaan olisi hyväksytty valtiollinen päätös ja arvio maan menneisyydestä, kollektiivinen tajunta olisi ehkä kirkastunut.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/illuusioiden-loppu/
Ilmoita asiaton viesti