”Kaikki mitä sinä tiedät, on suuri valhe” Salaliittoteoriat demokratian koetinkivenä

Koronaviruksen deltavariantti on yllättänyt leviämisnopeudellaan koko maailman. Salamannopeasti ovat levinneet myös pandemiaa koskevat salaliittoteoriat, kuten uskomukset maskien ja rokotteiden haitallisuudesta. Salaliittoteoria on lievimmillään viaton ajatusleikki, kun taas vaarallisimmillaan se voi johtaa kansalliseen hätätilaan, kuten Yhdysvaltojen kongressitalon väkivaltainen valtaus tämän vuoden alussa osoitti. Salaliittoteoria on portti epäluuloihin, mielikuvitusmaailmaan, jossa kaikki on toisin.

Yhden salaliittoteorian omaksuminen ei välttämättä johda sen pidemmälle, mutta se madaltaa kynnystä seuraavan salaliittoteorian omaksumiseen. Kun sitten putoaa salaliittojen kaninkoloon, on kaikki mahdollista ja yksi salaliittoteoria johtaa toisen luokse. Kuulentojen lavastamista koskevasta väitteestä ei ole enää pitkä matka litteän maan teoriaan. Litteän maan teorian hyväksynyt on valmis hyväksymään minkä tahansa todellisuuden kumoavan teorian. Salaliittojen kierre kiteytyy eräässä rokotuskriittisiksi itseään kutsuvien Facebook-ryhmän julkaisussa, joka osui silmääni: ”Kaikki mitä sinä tiedät, on suuri valhe.”

Rokotteiden vastustamisella on pitkäaikaiset perinteet ja yhtä kauan kuin on ollut rokotteita, on ollut myös rokotteiden vastustajia. Isorokkoepidemian raivotessa 1800-luvulla Iso-Britanniassa uhriluvut laskettiin miljoonissa, kun Iso-Britannian hallitus päätti painaa jarrua ja sääti rokotuksen lailla pakolliseksi. Uusi terveyslaki kohtasi vastustusta, johon myös osa lääketieteen ammattilaisista yhtyi. Eräs aikansa kiivaimmista rokotekriitikoista, tri Charles Creighton vertasi isorokkorokotteen antamista myrkyttämiseen, jossa vereen injektoidaan saastunutta ainesta. Creighton kritisoi rajusti rokotteen keksinyttä Edward Jenneriä ja kuvaili tätä ”rahanahneeksi rikolliseksi”, joka onnistui ”aivopesemään parlamentin myyttisellä rokotusmetodillaan”. Kuulostaako tutulta?

Sitten Creightonin päivien lääketiede on ottanut suuria askeleita. Tiede ei ole kuitenkaan onnistunut kehittämään immuniteettia salaliittoteorioille, jotka näyttävät kiertävän samaa kehää vuodesta- ja vuosisadasta toiseen. Charles Creightonilla tosin ei ollut internetiä disinformaatiokampanjansa tukena. Pandemia tuli kuin vastauksena äärioikeiston toiveisiin, joka on kyennyt onnistuneesti valjastamaan internetin demokraattista valtiojärjestystä halveksuvien salaliittoteorioiden levittämiseen. Se on myös löytänyt yllättäviä kumppaneita perinteisesti vasemmalle kallellaan olleista luontaishoitojen ja new age -oppien kannattajista.

QAnon-kultti ja demokratian alasajo

New age -oppeja ja valkoista ylivaltaa yhdistelevä QAnon -salaliittokultti on esimerkki valepropagandan vaarallisuudesta. Vuonna 2019 Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI määritteli QAnonin kotimaiseksi terroriuhaksi. Tuo uhka realisoitui, kun QAnon-kultti rynnisti väkivalloin tämän vuoden alussa Yhdysvaltain kongressitaloon ja aiheutti kansallisen hätätilan. QAnon on levinnyt internetin välityksellä ympäri maailman ja se sai tuntuvaa jalansijaa erityisesti Saksasta. Myös perussuomalaisten eurokansanedustaja Laura Huhtasaari on jakanut QAnon -kultin viestejä sosiaalisessa mediassa. Kultti on sitten tammikuun kongressihyökkäyksen jälkeen hiljentynyt, mutta sen ympärille muodostunut verkosto jatkaa edelleen missiollaan. Koronasalaliitto on vain yksi osa suurempaa kampanjaa, jonka perimmäisenä tarkoituksena on hyökätä demokratiaa ja sitä edustavia instituutioita vastaan. Media, poliisi, oikeuslaitos ja tiedemaailma nähdään myyttisen globaalin ”eliitin” kätyreinä ja yhtä myyttisen ”kansan” vihollisina.

QAnon-kultisteja koronarajoituksia vastustavassa mielenosoituksessa Lontoossa lokakuussa 2020.

Tieteen ja rokotteiden ansiosta olemme saaneet aisoihin niin sikotaudin, kurkkumädän, jäykkäkouristuksen, polion ja isorokon vain muutamia mainitakseni. Jennerin kehittämällä rokotteella oli vastustajia myös tiedepiireissä, mutta tieteelliset havainnot rokotteiden hyödyistä osoittautuivat lopulta kiistattomaksi. Salaliittoteoreetikoiden vastarinnasta huolimatta isorokko on hävitetty maailmasta, mutta kamppailu uusia sairauksia vastaan jatkuu. Samoin jatkuu kamppailu huonoa tiedettä, taikauskoa, valeita ja salaliittoteorioita vastaan.

Salaliittoja vastaan voidaan soveltaa Occamin partaveitsenä tunnettua periaatetta, jonka mukaan yksinkertaisin selitys on paras selitys. Kun siis Ano Turtiainen seuraavan kerran twiittaa koronarokotteesta myrkkypiikkinä, tai kertoo rokotteiden aiheuttavan magneettisuutta, niin sovelletaan väittämiin yksinkertaisuusperiaatetta – mikäli siis hetkenkään epäilee kansanedustaja Turtiaisen faktuaalisuutta. Jos jokin näyttää olevan liian hullua ollakseen totta, se yleensä on. Noudatetaan siis terveysviranomaisten neuvoja ja pidetään salaliitot marginaalissa. Jotta emme joudu näkemään uutisista, kun rationaaliselle ajattelulle ja demokratialle sodan julistaneet sarvipäiset hahmot murtautuvat eduskunnan ovien läpi.

+3
Lithargoel
Vasemmistoliitto Pori

I'm into arts, politics, vampires and all things digital.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu