Unohtiko Oxford Economics euron tukemisen kustannukset?

 Oxford Economics -niminen tutkimusyhtiö on tehnyt selvityksen, jonka mukaan Suomelle on edullista, että euroalue pysyy nykymuotoisena koossa. Uutisesta ei kuitenkaan käynyt ilmi, onko näitä etuja verrattu Suomen maksamiin ja todennäköisesti jatkossakin maksamiin tukimiljardeihin sekä vastuisiin, jotka saattavat langeta maksettaviksi.

Jos näin on, laskelma on lähes arvoton. Talouskasvusta tai taantuman lieventämisestä ei tietenkään kannata maksaa mitä tahansa. Valitettavasti kaikissa laskelmissa on mukana sen laatijan subjektiivinen näkökulma ja omat intressit. Siksi yhdellä tai kahdellakaan laskelmalla ei saada täyttä selvyyttä siihen, mitä Suomen pitäisi tehdä. Tarvitaan useita laskelmia, jotka perustuvat erilaisiin näkökulmiin ja intresseihin. Täysin objektiivista laskelmaa ei pysty kukaann laatimaan, sillä jokainen laskelma vaatii tekemään oletuksia, jotka ovat arvosidonnaisia.

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu