Kreikan ero: Parempi kertarutina kuin ainainen kitinä

Kreikan taloudellista ja poliittista tilannetta tarkastellessa tulee mieleen Susikoski-kirjoistaan
tunnetun Mauri Sariolan viljelemä sanonta: ” Parempi kertarutina kuin ainainen kitinä”. Eli parasta on antaa Kreikan mennä.

Kreikan avuntarve kun näyttää krooniselta. Lisäksi avun ehtona vaadittujen talouden tervehdyttämistoimenpiteiden verkkainen tahti ja suoranainen vitkuttelu osoittavat, että kreikkalaisilla ei ole aikomustakaan irrottautua muiden euromaiden tuen varasta ja ryhtyä itsenäiseen taloudenpitoon.

 

Siten parasta muiden euromaiden kannalta olisi, että Kreikalle annettaisiin lähtöpassit
euroalueesta. Oman valuutan turvin eläessään maa joutuisi itse huolehtimaan taloudestaan ja kilpailukyvystään. Sen, että sääntöjä eroamisesta ei ole, ei luulisi muodostuvan esteeksi  lakeja ja sopimuksia tarvittaessa hyvin luovasti soveltaville EU-päättäjille.

 

Sellaista sopimuspykälää ei myöskään ole, jonka mukaan eurosta eroaminen tai erottaminen
olisi ehdottomasti kielletty. Kun selvästi sovittuja periaatteitakin voidaan jättää huomioon ottamatta, ei ole juridisesti ongelmallista luoda käytäntö tällaisen tapauksen osalta, josta ei ole sovittu, eikä säädetty mitään.

 

Euroalueesta eroamista koskevien sääntöjen puuttumiseen vetoaminen onkin tietenkin vain
tekosyy. Kreikka halutaan pitää mukana hinnalla millä hyvänsä puhtaasti arvovalta- ja poliittisista etulaskelmasyistä – ja myös katastrofin pelosta. Kreikan mukana pitäminen tulee kuitenkin kalliiksi – jos tulee eroamisen aiheuttama kertasokkikin hintoihinsa.

Kuitenkin käy yhä todennäköisemmäksi, että ”parempi kertarutina kuin jatkuva kitinä”
edustaisi tässä viisasta europolitiikkaa. EU:lle tyypillinen viivyttely tärkeiden päätösten tekemisessä merkitsee jäsenmaille kalliiksi tulevaa ”ainaisen kitinän” sietämistä.

 

 

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu