Kreikka pelaa taas peliään

Kreikka tarvitsee lähiaikoina kolmisenkymmentä miljardia lisää rahaa välttääkseen konkurssin. Maalta on edellytetty tuen ehtona säästöjä ja uudistuksia, mutta niiden toteutuksessa ei ole edistytty toivotulla tavalla.

 

Kreikan pääministeri ehti jo ilmoittaa, että maan neuvottelut tuen ehdoista EU:n kanssa ovat päättyneet sopimukseen, mutta tieto oli ennenaikainen. Onko kysymyksessä väärinkäsitys vai
Kreikan tietoinen pelaaminen kriittisessä tilanteessa? Epäilen jälkimmäistä, vaikka en ymmärrä, mitä hyötyä siitä maalle olisi.

 

Hämmästyttävä on myös tieto, että syyte odottaa niitä journalisteja, jotka julkistavat suurimpien veronkiertäjien listan. Miksi näitä halutaan suojella? Kreikasta tulee jatkuvasti uutisia, jotka viittaavat siihen, että tuen ehtoihin ei suhtauduta täydellä vakavuudella, vaan halutaan lykkäyksiä ja lievennyksiä. Parin päivän yleislakko syö maan ennestään kurjaa taloutta.

 

Ei voi välttyä ajatukselta, että Kreikan hallitus ja oppositio tietävät, että EU:lla ei ole varaa päästää maata konkurssiin, koska siitä voisi alkaa Euroopassa hallitsematon talouskaaos.
Siksi kreikkalaiset pelaavat omaa peliään ja koettavat lypsää lievennyksiä.

 

EU:n edustajat yrittävät pitää pokerinaamaa yllä, mutta kumpikin osapuoli tietää, että rahaa on lopulta annettava. Tällä menolla kriisi pitkittyy ainakin Kreikan kohdalla hamaan ikuisuuteen.

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu