Venäläisten rahat siis olivat Kypros-sovun jarruna?

Kyproksen kriisin ratkaisu jätti venäläisten talletukset verottamatta. Ne lienevät olleet se ongelma, joka viivytti sovun saavuttamista.

 

Neuvottelijat pääsivät yksimielisyyteen Kyproksen toiseksi suurimman pankin Laikin uudelleenjärjestelystä. Laikin kaikki alle 100 000 euron talletukset tullaan siirtämään uuteen pankkiin, joka tulee toimimaan Kyproksen suurimman rahoituslaitoksen Bank of Cyprusin alaisuudessa.

 

Laikiin jäävistä varoista otetaan osa tukipaketin vakuudeksi. Arvioidaan, että Laikin suurtallettajilta irrotettava rahamäärä on noin 4,2 miljardia euroa.

 

Bank of Cyprusin osalta talletusvero jäi vielä auki. Siitä on tarkoitus sopia tulevina viikkoina. Bank of Cyprus’issa on muun muassa suurin osa Kyprokselle talletetusta venäläisvarallisuudesta.

 

Kun tällaisessa pakkoraossa ei onnistuttu sopimaan Bank of Cyprusin talletusten verottamisesta, on turha kuvitella, että siihen kyettäisiin jatkoneuvotteluissa, jotka käydään rauhoittuneen ilmapiirin vallitessa.

 

Näyttää siis siltä, että venäläiset hoitivat tavalla tai toisella talletustensa säilymisen. Voimme vain arvailla uhkasivatko he tiliensä pikaisella tyhjentämisellä, ja oliko samalla luvassa kovempia ulkopoliittisia toimenpiteitä.

 

Varmaankin Kyproksen lisäksi myös EU:ta informoitiin kulissien takana. Kukaan ei tietenkään halunnut häiriöitä maakaasutoimituksissa, puhumattakaan muista mahdollisista suostutteluoperaatioista.

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu