Kohu Päivi Räsäsen puheista

Kohu ministeri Päivi Räsäsen puheista on vellonut monta päivää. Tietenkin ministerin pitäisi olla varovainen puheissaan. Tosiasia kuitenkin on, että kautta aikojen ihmiset ovat toimineet omatuntonsa mukaan, kun he ovat kokeneet lain epäoikeudenmukaiseksi. Esimerkkejä ei tarvitse hakea natsi-Saksasta tai muista diktatuureista.

Meillä eräät papit ovat piiloitelleet lainvoimaisen palautuspäätöksen saaneita pakolaisia. Onhan tämä väärin, mutta näissä tapauksissa ei nostettu julkisuudessa vastaavaa kohua.

Toinen esimerkki on Snowdenin tapaus. Hänen toimintansa on Yhdysvaltain lain vastaista, mutta silti monet ovat meilläkin julkisesti hyväksyneet tietovuodot ja antaisivat vuotajalle turvapaikan.

Meidän on tietenkin noudatettava maamme lakeja (ja ulkomailla ollessamme paikallisia lakeja), mutta kaikki on suhteellista. Joskus voi tulla eteen tilanteita, joissa omatunto –  perustuipa se sitten Raamattuun tai yleisiin moraalisääntöihin – neuvoo olemaan noudattamatta lakia.

Älkäämme siis tehkö kärpäsestä härkästä, vaikka poliittinen nokittelu ja median sensaationtavoittelu sellaista niin mieluusti suosiikin.

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu