Professori Kanniainen on oikeassa

Professori Vesa Kanniaisen haastattelulausunto Helsingin Sanomissa on paikalleen osunut, kuten eräät muutkin blogistit ovat todenneet. Hän katsoo EU:n olevan meille hyväksi, mutta euroalueen jäsenyys on katastrofi. Sen on jo aikaisemmin todennut moni muukin taloustieteilijä ja myös tavalliset kansalaiset.

Toisin kuin monet taloustieteilijät ja muut asiantuntijat, Kanniainen on ottanut taloudellisten tekijöiden lisäksi huomioon myös poliittisen maailman mielenliikkeet. Useat taloustieteilijät ovat noteeranneet tässä yhteydessä politiikan vain pidättäytymällä esittämästä hallituksen ja johtavien poliitikkojen kannan vastaisia johtopäätöksiä euroalueen ongelmista.

Kanniainen ei kuvia kumarra. Hän näkee, että poliitikot pyrkivät säilyttämään kasvonsa, vaikka he ehkä ymmärtäisivät, että nyt ollaan koko ajan tuhlaamassa kansallisvarallisuutta. Hän myös näyttää oivaltavan, että monilla poliitikoilla on ideologinen, voisi sanoa, uskonnonomainen suhtautuminen euroon. ”Euro on pysyvä”, sanoivat europoliitikot, ja meillä apinoitiin kritiikittä näitä näkemyksiä. Ei haluttu nähdä, tai ei ymmärretty, että esimerkiksi vahvan Saksan ja kriisimaiden edut ovat toiset kuin Suomen.

Professori Kanniaisen lausunnon painoarvoa lisää se, että hän sanoutuu irti puolueista. Vaikka jonkin puolueen edustaja voi esittää saman kuin Kanniainen, asiallinen lausuntokin voidaan leimata puoluepropagandaksi – ja moni uskoo. Puolueetonta asiantuntijalausuntoa on vaikeampi ampua alas.

Mutta kuten kokemus osoittaa, puolueiden propagandaosastot kyllä tekevät kaikkensa vesittääkseen heidän kanssaan eri mieltä olevien näkemykset. Toivottavasti äänestäjien joukossa on riittävästi valistunutta väkeä, joka pystyy ymmärtämään asiantuntijan viestin ja erottamaan sen propagandasta.

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu