Stubb ärähti Venäjälle

Ilta-Sanomien mukaan Stubb ärähti Venäjälle ja heristi tiedotustilaisuudessa sille sormeaan. Hän sanoi edelleen, että Venäjä on valloittanut suvereenin maan eli Ukrainan alueen, Venäjä ei ole tehnyt tarpeeksi separatistien hillitsemiseksi Itä-Ukrainassa ja sitten oli vielä separatistien pudottama malesialainen matkustajakone. "Irtiotto separatisteista", olivat Stubbin terveiset Venäjälle.

 

Juuri näin moni kansalainen ajattelee ja puhuu omassa piirissään, mutta herää kysymys, onko tämä sopivaa tai viisasta pienen naapurimaan pääministerille. Vaikka uutisesta karsisi toimittajan hehkuttelun, siihen jää liikaa epäviisasta uhittelua herkässä mielentilassa olevalle naapurille – itse asiassa Vladimir Putinille, joka siellä päätökset tekee. Suurten EU-maiden pääministerien suusta ei liene kuultu näin suoraviivaisia terveisiä.

 

Enää ei tosin eletä suomettumisen aikaa, mutta harkinta kannattaisi valtakunnan huipulla säilyttää joka hetki. Stubb voisi ottaa esimerkkiä vaikkapa kokeneesta valtiomiestason presidentistämme. Sauli Niinistö ei mielistele eikä kumartele, mutta ei hän myöskään heristele sormeaan suuren naapurimaan suuntaan.

 

Nykyinen pääministerimme on suhteellisen kokematon pääministerin suuriin saappaisiin, joihin hän on nyt solahtanut. Harrastuksistaan päätellen hänessä on aimo annos triathlonottelijan suoraviivaisuutta. Tämä tyylilaji ei kuitenkaan sovi valtakunnan huipulle ohjenuoraksi. Politiikassa ei päästä maaliin voimalla ja kestävyydellä – varsinkaan kun on pienen valtakunnan poliitikko, jolta puuttuu sotilaallinen selkänoja lähes kokonaan. Sen sijaan maltti ja kärsivällisyys ovat valttia.

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu