Pääministeri voisi ottaa mallia presidentistä

 

Presidentti Sauli Niinistön profiili on kohonnut kahdesta syystä. Ensinnäkin hänen keskustelunsa Vladimir Putinin kanssa on vahvistanut hänestä kuvaa varteenotettavana valtiomiehenä. Toiseksi pääministeri Alexander Stubbin vähemmän arvokas käyttäytyminen julkisuudessa on saanut presidentin näyttämään häneen verrattuna päätään pidemmältä.

 

Pääministerillä on muodollista ja tosiasiallista valtaa huomattavasti enemmän kuin presidentillä, mutta kyseisen vallan täysimittainen realisoiminen vaatii myös arvovaltaa. Pääministeri on vaarassa menettää uskottavuuttaan käyttäytyessään julkisuudessa pikemminkin lomalle päässeen lukiolaisen kuin pääministerin tapaan. Samalla hänen painoarvonsa päättäjänä ja keulakuvana heikkenee. Jää nähtäväksi, miten arvokkaasti käyttäytyvät ja pukeutuvat ulkomaiset pääministerit suhtautuvat jatkossa Stubbiin.

 

Viestinnässä viestin lähettäjän ulkoinen habitus on osa viestiä – pelkkä sisältö ei ratkaise, vaikka se olisi asiaakin.

 

Presidentti Niinistö tarjoaisikin pääministeri Stubbille sopivan roolimallin, jota hänen kannattaisi seurata. Voisi kuvitella Stubbin huomaavan liian epäformaalin linjansa aiheuttaman imagohaitan ja ryhtyvän korjaamaan sitä – siitä huolimatta, että nuoret kannattajat hurraavatkin idolilleen. Pieniä merkkejä tyylinmuutoksesta onkin jo havaittu.

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu