Hallituksen naiivi hyväuskoisuus ydinvoimalapäätöksessä

 

Suomalaista politiikkaa ja osaa julkisesta keskustelusta leimaa nykyisin naiivi hyväuskoisuus. Tuorein esimerkki tästä on Fennovoiman ydinvoimalahankkeen hyväksyminen muuttuneessa tilanteessa. Nyt venäläisen Rosatomin osuus yhtiössä on 34 prosenttia. Ydinpolttoaine hankitaan ilmeisesti Venäjältä.

 

Suomen pyrkimys energiaomavaraisuuteen on tämän päätöksen valossa pelkkä vitsi. Suomi tarjoaa Venäjälle mahdollisuuden kampittaa maamme energiahuoltoa tarpeen tullen. Jo kolmasosan omistus yhtiössä  tuo mahdollisuuden vaikuttaa tarvittaessa yhtiön toimintaan painostusmielessä. Ydinpolttoaineen toimituksiin voi tulla "yllättäviä" hankaluuksia, jos ilmenee tarvetta kiristää Suomelta myönnytyksiä. Jo aikaisempi energiariippuvuutemme Venäjästä on huolestuttava.

 

Mitä hallituksen päättäjien päissä liikkui tätä päätöstä tehtäessä? Jos kyse ei ole typeryyttä lähentelevästä hyväuskoisuudesta, niin seuraavaksi mieleen tuleva selitys on Vihreiden puheenjohtajan Ville  Niinistön tarjoama suomettuminen. Tämä selitys torjuttiin julkisuudessa närkästyneenä yksimielisesti presidentti mukaan lukien. Selviä tosiasioita ei kuitenkaan voida puheilla muuksi muuttaa. Maailmalla tehdyt tulkinnat päätöksestä kertovat omaa karua kieltään. Maineemme on hukattu pitkäksi aikaa.

 

Jos tämä päätös oli pakko tehdä Venäjän reaktioiden pelosta, voimme odottaa seuraavaa myönnytystä, johon maamme tullaan pakottamaan. Jos kyse oli vain naivismista, voi aina toivoa, että realismi ja järki palaisivat päättäjiemme päihin edes pätkittäin – kuten Uuno Turhapuron muisti aikoinaan.

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu