Kansanedustajat ja koko valtakunnan etu

Kansanedustajan tärkein tavoite on tulla uudelleen valituksi. Juuri tästä syystä haikailut eduskunnan jäsenmäärän puolittamisesta ovat utopiaa.

 

Toisella tilalla on oman puolueen etu. Sitten tulee kotimaakunnan intressi. Koko maan etu jää useimmiten listan ulkopuolelle. Sen määritteleminen olisikin usein tulkinnanvaraista, ja siten jää runsaasti  mahdollisuuksia selittelyihin.

 

Pääministerin ykköstavoite on oman hallituksensa pitäminen kasassa hinnalla millä hyvänsä yleisestä edusta piittaamatta. Samalla pääministeri-puheenjohtajaa kiinnostaa puolueensa etu. Kuten nyt näkyy Stubbin lausunnosta. "Me olemme saaneet isot päätökset tehtyä hallituksessa — Nyt on se aika, jolloin me kokoomuksessa rupeamme fokusoitumaan siihen tehtävään, joka meillä on seuraavan kuuden ja puolen kuukauden aikana eli vaalien voittaminen." (Yle uutiset).

 

Ei vaalien voittaminen suinkaan ole hallituksen jäsenten fokuksessa missään vaiheessa. Heidän pitäisi keskittyä "isoihin asioihin" hallituksessa koko toimikautensa loppuun.

 

Tällaisia puhutaan tilanteessa, jossa maan asiat ovat rempallaan, ja vaadittaisiin todellisuudessa "niitä isoja päätöksiä".

 

Sitten ovat hännän huippuna vielä  idealistiset kansanedustajat. Näillä on oman ideologiansa mukainen päätös hyvin korkealla sijalla. Samalla se pönkittää kansanedustajan vaalityötä, sillä samanlaisia sinisilmäisiä on myös kannattajakunnassa. Valtakunnan etu ei siinä paina mitään – kuin vahingossa, jos se sattuu joskus olemaan kyseisen ideologian mukainen.

0
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu